Att vara sparsam och hålla tillbaka på sina inköp kräver både självdisciplin och engagemang. Någon som har hittat knepen är Evelina Lindgren, 18, som tycker det är mycket viktigt att spara inför framtiden.

– Man vet aldrig vad livet kommer kasta på en, i ekonomiska vägar. Att alltid ha någonting att luta sig tillbaka på känns väldigt skönt, säger hon.

Ända sedan hon var liten har Evelina uppfostrats med att man ska ta hand om sina pengar och att man inte alltid får det man vill ha. Hennes första stora inköp var en kamera som hon sparade till i flera år.

– Sedan dess har jag värderat det mycket mer, när jag själv har jobbat ihop pengarna så känns det bättre när jag väl får råd.

Det mesta Evelina spenderar pengar på är av den ätbar karaktär. Hon vill ogärna se summan av allt hon har spenderat i skolkafeterian.

– Det låter kanske som något alla ungdomar skulle säga men det är sant. Det är så enkelt att bara gå till kafeterian och köpa något litet, och så blir det ganska mycket sammanlagt.

Ett bra sätt att spara enligt Evelina är att starta ett sparkonto där man lägger in alla större inkomster man får. Hennes egna inkomster från studiehjälp och extrajobb sparar hon så gott hon kan till när hon så småningom flyttar hemifrån och måste klara sig själv.

– Jag lägger in pengar där och sen rör jag dem inte förrän jag faktiskt behöver dem.