Tre dagar kvar av det här året. Sen är jag en helt ny människa. New year, new me. År tvåtusenarton börjar mitt nya liv. Och nej, det är inte som ni tror. Jag ska inte börja hetsträna för att två veckor senare ångra mig och ha ångest över det svindyra gymkortet som ligger och skräpar. Jag tänker inte heller lova mig själv att gå ner i vikt eller sluta äta chips.

För mig funkar inte sådana löften (ärligt, för vem funkar det ens?). Inte när jag var nio och inte skulle äta godis på ett helt år och inte nu. Då satt jag där i värmestugan efter att ha åkt slalom och övertygade mig själv att polkagrisen som kompisen bjöd på inte räknades som godis. Hemmagjort godis eller smält choklad platsade inte heller i kategorin jag skulle undvika. Jag ändrade på reglerna för att undvika misslyckande.

Det bästa vore egentligen att sluta vara rädd för att misslyckas, men efter att ha försökt och försökt utan att lyckas tvingades jag ändra strategi. Jag har bytt ut lama nyårslöften, som att börja äta nyttigt, mot mål. Att uppnå ett mål är roligare än att inte bryta ett löfte och känns dessutom betydligt mindre som ett misslyckande om man nu inte skulle klara det. Då får du känslan av en nystart utan jobbiga självhatiska känslor.

Året som gått har jag haft ett mål och det var att sluta bry mig om mitt flöde på Instagram, min överlägset största tidsfälla. Visst kan det vara kul att matcha bilder med varandra, men när det bidrar till en polerad, overklig bild som dessutom är jobbig att upprätthålla är det inte värt det. I år är min plan att ta det ännu längre och sluta använda funktionen utforska, för när har man egentligen varit nöjd över de timmar som bara råkade försvinna där?

Man kan också göra det hela ännu bättre och bara sätta upp mål du inte kan misslyckas med. Jag ger er mina personliga favoriter: Lösa fler korsord, träffa inte Donald Trump, fortsätt skjuta upp saker, slå inte världsrekord i längst tånaglar i världen och slösa tid på internet. För en som aldrig löser korsord krävs det bara ett enda löst barnkorsord, eller kanske ett på skolan om antika Grekland, och man kan bocka av det från listan. I övrigt, om man inte bor i USA, har saker att göra, klipper tånaglarna ibland och är en människa mellan 12 och 25 så borde dessa mål inte vara några problem. Skönt.

Var inte den som lovar dig själv massa grejer som inte blir av. Sätt istället upp roliga, smarta och framförallt rimliga mål utan att du behöver vara rädd för att misslyckas. Gott nytt år allihopa!