Året då #metoo började förändra världen. Då Chris Kläfford trollband ett land med sin röst, då exfinansministern levde rövare och då andra säsongen av Stranger Things fick typ halva världen att gå bananas. Fredagarna i Piteå-Tidningen har också varit minst sagt händelserika. UNG inledde året med en artikel om Elvira Wiik och hennes tatueringar, som blev till ett starkt samtal om att mista någon man älskar och att försöka gå vidare. 2017 fortsatte med otaliga intressanta möten med ungdomar som alla har någonting viktigt att berätta. Om att flytta hemifrån för att göra det man brinner för som Rebecca Öhman. Om vikten av att vara politiskt aktiv som Sanna Stenberg. Om att bestiga höghus och känna adrenalinet rusa i blodet som Sebastian Kreivi. Om att få jobba med det man älskar som youtubern Kevin Lilja.

UNG-reportern Elin Larsgren fick leva i en vanlig barndomsdröm för en dag när hon provade på yrket som brandman. I mars kunde vi läsa om hur en vanlig dag på jobbet ser ut på brandstationen. På webben publicerades en rafflande kamp i videoform mot brandmannen Tobias Storm när de tävlade om vem som först hann till brandbilen vid utryckning. Man får väl se det som tur och betryggande att Elin förlorade. Stort.

I år har vi även hängt med er på mässor! I våras stod vi på den regionala UF-mässan 2017 där vi uppmanade folk att äta godis, tävla om biobiljetter och testa vår superdyra kamera. Under samma mässa sände vi även live på sociala medier, då passade vi på att intervjua UF-företag som hade ett konditori eller unga som ersatt stressade föräldrar och höll i deras barns födelsedagskalas. Sista dagarna i juli spenderade vi oerhört mycket tid på PDOL i vårt PT-tält. Vi tävlade ut en polaroidkamera, fortsatte uppmana till godisförtäring och frågade er snällt ifall ni kunde skriva ner på en post-it vad ni skulle ha skrivit ett reportage om. Vi tackade och hängde upp lappen och tänkte att vi skulle titta på lapparna om idétorka skulle drabba hela redaktionen. Hade vi kunnat hade vi nog stått på mässor varenda vecka, fortsätt kom och heja på oss!

Artikelbild

För UNG har 2017 inneburit en stor tillökning på redaktionen. Linn Nilsson, Sanna Bengtsson, Annaclara Johansson, Elin Eriksson och sist men inte minst Edwin Johansson som gett piteborna äran att mötas av noveller i fredagstidningarna.

Att redaktionen blivit större innebär såklart att åsikterna och antalet bylines under krönikorna blivit fler. Som när Sanna skrev om sin resa till Tanzania, eller när Niklas gav sin syn på nedläggningen av skolan i Blåsmark, eller Hannas ord om terrorattentatet i Stockholm. Fanny skrev om hur det är att vara den blyga, tysta tjejen i sociala sammanhang och Edwin kritiserade kapitalismen som bara Edwin kan.

Många historier har berättats och det finns så många fler som ännu inte skrivits ner. Nästa år kommer vi tillbaka med ännu bättre sidor, ännu mer spännande historier och ännu fler ungdomar som får synas. Gott nytt!