Bonjour Piteå!

Man behöver inte bo i Frankrike för att leva en fransk livsstil. Här har jag sammanställt en lista av saker du kan göra var du än befinner dig i världen för att leva, tänka och äta som om du bodde i Paris. Helt utan alla avgaser och turister. Varsågod!

– Till frukost: en espresso, möjligen en croissant. Lunch: varm panini. Middag: aperitif, förrätt, fiskrätt, kötträtt, efterrätt och ostbricka.

Artikelbild

| DRÖMMIGT. Vackra vindsvåningar med sirliga balkonger och färggranna fönsterluckor.

– Gå till mataffären och handla mat i klackar. Köp precis bara det nödvändigaste för att kunna bära hem det på ett chict sätt. Självklart har du köpt minst en stinkig ost.

– Släpp all panik över städning och perfektion. Det är människorna och umgänget som är i centrum när du har folk över.

– Om du har en hund plockar du såklart inte upp efter den. Nej fy, det får moder jord ta hand om (eller snarare moder asfalt)!

– När du pratar engelska: tala med grov, fransk brytning och mycket utfyllnadsord, fnysningar och ansiktsuttryck. Eller prata inte engelska alls.

Artikelbild

| LURVIGT. Malteshundar är populära i Paris. Vår hyresvärdinnas hund heter Chini (vilket betyder socker på hindi.)

– Om du köpt en ny stor växt till ditt rum, ta den på vespan och kör hem. Inga problem! Akta bara så den inte blåser av på Bersikabron.

– Kom sent, till allt! Då får du alla att tro att du lever ett fantastiskt liv med tusen saker att göra (fast du egentligen bara snoozade en timme för länge i morse).

Artikelbild

| HEMMALIV. Välkommen hem till oss. Gamla glasburkar som vaser och ljuslyktor. Enkelt men mysigt.

– Gör allting lite krångligare än det behöver vara.

– Spara på saker av värde för dig. Din mormors gamla teservis, halsbandet du hittade på en marknad i Grekland, t-shirten du bar den kvällen du dansade tills morgonen kom.

Artikelbild

| HÄNG. Trappan utanför vår skola är konstant fylld med människor som hänger, dricker kaffe eller röker en cigarett.

– Ät jättesent. Klockan 21.00 är lagom för första tuggan.

– När du går förbi någon, titta dem i ögonen och sedan scanna dem med blicken upp och ner. Tiitta sedan bort och låtsas som ingenting.

Artikelbild

– Vägra se ett engelskt program om det inte är dubbat till svenska!

– Säg att du ÄLSKAR din (…) och du AVGUDAR din (...) Men att du AVSKYR (…) och det är FÖRFÄRLIGT med (…). Inget ljummet mellanmjölkssnack här inte!

– Ha den perfekta basgarderoben med jeansen som passar perfekt och den vita skjortan som funkar till allt men tvista alltid upp det med en färgsprakande väska, långa tofsörhängen eller paljettloafers.

– Plattänger och locktänger? Glöm det, naturligt är bäst. Rocka din naturliga färg och form på håret i en frisyr formad för att passa just ditt ansikte. (Dessutom hade du inte tid att fixa håret i morse på grund av snoozningen).

– Charm över perfektion alla gånger. Hellre en lite för galen personlighet än ingen alls!

Är Piteå redo för den Parisiska livsstilen? Testa och hör av dig hur det går. Bisous!

SÖNDAGSMYS. I Paris finns många vackra parker och på helgerna fylls de med familjer med lekande barn, ungdomar som har picknick och hundar som springer runt lösa (trots skyltar att det är förbjudet). Många affärer stänger tidigt och här är söndagarna här fortfarande en slags vilodag.