Hon har länge varit politiskt intresserad, och det är ingen slump att Ylva Petterson Platni blev medlem i just Ung Vänster. En fredag i november besökte ungdomsförbundet hennes skola.

– Deras flygblad min blick. De alla resonerade väldigt likt med mina åsikter, så då tog jag ett väldigt snabbt och instinktivt beslut att gå med på en gång.

Idag sitter Ylva i Ung Vänster Piteås styrelse där hon bland annat hjälper till att bestämma mötenas dagordning och olika aktiviteter för att engagera Piteås ungdomar politiskt, något vars vikt hon poängterar:

– Politik är det som styr våra liv nu och kommer även göra det framöver. Det är vi ungdomar som är framtiden, så därför är det viktigt att veta redan innan valdagen vad man ska rösta på. Vi på Ung Vänster engagerar genom att bland annat stå på skolor och arrangera öppna möten som alla är välkomna till, säger hon.

– I december anordnade vi en skolstrejk på Christinaskolan mot utvisningarna till Afghanistan som lockade väldigt många människor.

Några av Ung Vänster Piteås hjärtefrågor är bland annat sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, amnesti för människor från Afghanistan, gratis kollektivtrafik och att motarbeta psykisk ohälsa hos ungdomar.

Enligt Ylva innebär sextimmarsfrågan någonting positivt som ger mer frihet till arbetarna.

– För andra partier innebär robotiseringen förlust av arbetstillfällen, men vi anser att teknisk utveckling ger oss mer frihet genom att vi kan förkorta arbetsdagarna.

Hur ser drömsamhället ut enligt Ung Vänster?

– Ett drömsamhälle skulle enligt oss vara en värld där människors behov går före vinster. Där människor i fattiga länder inte dör för att ekonomiska systemets logik prioriterar ställen där det är lönsamt att sälja mat och läkemedel. Ett samhälle där vi även har demokrati i den ekonomiska sfären. Sen ska det även vara ett socialistiskt och feministiskt samhälle, som innebär att det ska vara jämställt och ha en ekonomi styrd av folket istället för företagsägarna.

 

Läs mer:

"Politiken sedan barnsben"

"MUF nytt ungdomsförbund i Piteå"