Balkongprojektet är inne på sin andra vecka för denna sommar. Projektet är ett feriejobb som går ut på att skapa en rörlig mötesplats för unga i Piteå. Jonathan Hedlund, 20, och Niklas Dahlkvist, 21, är handledare på projektet för tredje året i rad.

– Det finns inget bättre sommarjobb än det här! Vi får ha kul på jobbet och engagera ungdomarna i kommunen, säger killarna.

Aktiviteter anordnas ungefär fyra kvällar i veckan, och vad som ska ske bestämmer de unga feriejobbarna. Det kan vara allting från att vara ute och grilla, till sportaktiviteter och spelkvällar. I tisdags var det bad på Norrstrand som stod på schemat, vilket lockade ungefär 220 ungdomar.

Artikelbild

| Feriearbetarna jobbar i tre veckor och ersätts därefter av en grupp nya feriearbetare. Erik Nilsson, Maja Rieglert och Sanna Holmgren är med i projektets första gäng.

– Det hela har blivit mycket större. Jag och Niklas försöker att nå ut till så många som möjligt, vi använder oss mycket av sociala medier som Snapchat och Instagram. Det drar jättemycket folk, berättar Jonathan.

– Det har växt varje år sedan vi började. Nu vet folk om att vi finns, till en början var det inte jättemånga som visste vad detta var, tillägger Niklas.

Maja Rieglert, 17, Sanna Holmgren, 16, och Erik Nilsson, 16, sommarjobbar med Balkongprojektet, och de enas om att det är ett roligt arbete som helt enkelt känns som att hänga med kompisarna. Den mötesplats som projektet skapar tror de är viktig för Piteås ungdomar.

– Man känner att man faktiskt hittar på någonting under sommaren. Vi är ju också med och hittar på saker, annars hade man säkert bara suttit hemma och inte gjort så mycket, säger Maja.

Artikelbild

Khalig Sadatov och Haben Negash var båda två väldigt taggade på att se fotbollsmatchen. “Vi älskar fotboll! Vi vill se Sverige gå vidare, så vi är här och hejar på.” berättar Haben.

– Det är väldigt många nyanlända som kommer på evenemangen och det är ju jättebra, de kanske inte har så mycket att göra under sommaren. Jag tror att det här kan betyda väldigt mycket för dem, berättar Erik.

Khalig Sadatov, 16, och Haben Negash, 15, var två av många fotbollsfans som samlades på Kaleido i onsdags. Det var första gången för båda som de besökte en aktivitet arrangerad av Balkongprojektet, men de kan båda tänka sig att svänga förbi någon fler gång.

Artikelbild

Elin Eklund, 15, var på plats under onsdagen och hon berättar att hon är en flitig besökare av Balkongprojektets evenemang. Elin tycker att det är bra att projektet finns, så att man kan ha någonting att göra under sommarlovet och träffa nya kompisar.

– Det är riktigt kul att det finns sådana här grejer, man får träffa nya människor som har samma intressen som en, säger Haben.

Balkongprojektet går att följa på Instagram där de heter “balkongprojektet”, och på Snapchat där de heter “balkongprojekt”. Allting är gratis, och äger rum i centrala Piteå.