I Sverige har vi rösträtt från och med 18 årsålder, att rösta är delvis väldigt viktigt för demokratin men också för att ha något att säga till om hur Sverige ska styras. Som förstagångsväljare kan det vara svårt att veta var en ska lägga sin röst, därför har UNG tagit hjälp av kultur- och demokratiministern ­Alice Bah Kuhnke.

– Jag tycker att man ska passa på och gå runt till olika partier på gator och torg i tälten under partiernas valkampanjer, oavsett var man bor. Bestäm er för vilka frågor ni skulle vilja få svar på innan ni kommer dit, tipsar demokratiministern till alla förstagångsväljare.

Bah Kuhnke förklarar att det kan vara bra att förbereda sig och tänka ut sina hjärtefrågor hemma först, för att kunna fråga hur olika partier ställer sig till det sedan vid tälten. Är du till exempel intresserad av medmänsklighet tipsar hon att gå runt till de olika partierna och fråga hur respektive parti ställer sig till de frågorna.

– Bestäm dig själv först! Annars blir det nog lätt att allt låter så bra när man kommer fram till ett tält, att politikerna bara säljer, berättar Bah Kuhnke.

Bästa tipsen till alla unga som vill bli mer politiskt engagerade är enligt Bah Kuhnke att gå med i en organisation som gör motstånd, eller hitta några vänner och skapa en förening tillsammans.

–  Som Beyonce sjunger: ”Get in formation” och organisera er, avslutar demokratiministern.

ung@pt.se