Att rösta borde vara lika självklart som det är en rättighet.

I helgen infaller årets viktigaste dag. Söndagen den 9 september är det val och då är det dags att lägga din röst. Redan från den 22 augusti fick du börja förtidsrösta och det pågår fram tills valdagen. Du som är svensk medborgare, myndig och är eller har varit folkbokförd i Sverige har alltså 19 hela dagar på dig att rösta i kommun-, landsting- och riksdagsval.

Att använda vår priviligierade rösträtt är inte enbart att göra sin röst hörd och vara delaktig i beslutet över hur och av vem Sverige ska styras. Att rösta är även att värna om Sveriges demokratiska samhälle och med privilegium kommer även skyldigheter.

Trots det röstar inte alla med rösträtt i Sverige och ursäkterna är många. ”Det är många som röstar, en röst mindre spelar ingen roll” påstår en del. I Sverige har vi ett högt valdeltagande jämfört med andra länder, men din röst är minst lika viktig för det. Alla röster är giltiga röster och avgörande till vilket parti som får möjligheten att styra Sverige i fyra år.

Andra ursäktar sig med sin okunskap och/eller tidsbrist: ”Jag kan inget om politik, jag har inte haft tid att läsa något” har jag hört. Men har det någonsin varit lättare att få tag på information än i dagens samhälle, med chans till full uppkoppling 24 timmar om dygnet? På TV rullar program efter program med utfrågningar av och intervjuer med partiledarna, även politiska debatter och analyser fyller tablån. På sociala medier delar allt från klasskompisar du gick med i mellanstadiet till omtalade journalister, kommun- som riksdagspolitiker och kändisar åsikter och tankar dagligen inför det stundande valet.

Så jag undrar. Hur kan du påstå att din röst inte är viktig när alla röster är giltiga och delaktiga i vilket parti som blir störst? Hur kan du som individ inte vilja ta tillvara på dina rättigheter? Särskilt med tanke på valet vi ställs för i år, där vi riskerar att förlora livsviktiga och livsnödvändiga mänskliga rättigheter. Hur kan du då med din rösträtt inte resa dig upp och göra din röst hörd? Hur kan du?

Med denna krönika vill jag inte säga vad du ska rösta på. Jag vill säga till dig att du borde rösta. Jag vill säga till dig som funderar på att låta bli, att tänka om, innan det är försent. Jag vill säga till dig att det inte finns några ursäkter. Jag vill säga till dig att rösta borde vara en lika stor självklarhet som det är en rättighet. Och när du väl går och röstar, rösta med hjärtat.

Agnes Hansius