När Agnes bestämt sig för att hon ville göra något annat än att börja jobba direkt efter gymnasiet, hittade hon till Lunnevads folkhögskola. På sista ansökningsdagen skickade Agnes in sin ansökan och i våras blev hon kallad till audition. När vi på UNG träffar henne är det cirka en vecka kvar tills hon flyttar ner till Linköping.

– Det känns läskigt! Jag känner ingen jag ska gå med. När jag började gymnasiet kände jag alla förutom en i min klass, berättar 19-åringen upprymt.

Linjen tar in 18 stycken dansare och urvalet görs genom antagningsprov. Det började med ett allmänt rörelseprov med blandade dansstilar och därefter fick bara en del gå vidare. För Agnes gick dansen vägen.

– Jag blev kanske inte förvånad när jag gick vidare, men det var en lättnad att få höra, berättar Agnes och tillägger hur eftermiddagen fortsatt med danspass och en intervju.

Agnes ser positivt på höstens boendesituation. Likt många andra folkhögskolor erbjuder även Lunnevads boende till studenterna, de hyr till och med centrala lägenheter särskilt för danseleverna för att de ska bo närmre danssalarna. Lägenheterna är möblerade fyror som dansarna bor kollektivt i, var och en tilldelas ett eget sovrum. Agnes kommer flytta in med tre nya klasskompisar.

– Det känns som ett bra sätt att flytta hemifrån för första gången på, en mjukstart!