– Det ska bli jättekul och spännande, men lite nervöst också, säger Agnes Grandin, 22, som är tillbaka på Strömbackaskolan för att öva på de moment som väntar i EM.

Nu ska ingen tro att det handlar om "vanlig" plattsättning. Alla tävlande har fått ut ritningar av de moment som väntar. Två väggar och ett golv ska läggas med motiv. En av väggarna ska föreställa Sankt Stefanskyrkan i Budapest och när PT gör ett besök på Strömbacka har Agnes Grandin sågat ut alla delarna med vattenbandsåg och ska precis börja sätta upp plattorna.

– Jag har hunnit jobba i tre år som plattsättare, men det här är ingenting jag gör normalt. Jag har redan testat en gång och klockat varje moment. Jag ligger ganska bra till.

Artikelbild

| Agnes Grandins gamla lärare, Andreas Markstedt, från Strömbackaskolan följer med som coach. Han ska dessutom vara domare.

När det väl är tävlingsdags så ändras förutsättningarna med 30 procent. Även mått och utseende ändras. Hennes gamla yrkeslärare, Andreas Markstedt, som följer med som coach och dessutom ska döma (dock inte Agnes) säger att konkurrensen är stenhård.

– Många länder satsar stenhårt, men Agnes får träna på ledig tid, säger Markstedt.

Agnes Grandin har med sig 200 kilo verktyg, bland annat en vattenbandsåg, till tävlingen. Förberedelse och noggrannhet är oerhört viktigt.

– För varje millimeter fel blir det en poängs avdrag. Tävlingen pågår under tre dagar och vi har 18 timmar på oss. Det blir tufft.

Artikelbild

| Agnes Grandin jobbar snabbt och metodiskt när hon tränar på de olika momenten.

Får du högre lön som SM-vinnare?

– Nej, haha, men det är väl ett kvitto på att man är bra, säger Agnes Grandin.

Artikelbild

| Vissa plattor har sågats med vattenbandsåg så att bilden av Stefanskyrkan ska bli rätt.

Det svenska yrkeslandslaget ställer upp med 32 deltagare i olika grenar.