Det var när gymnasietiden började lida mot sitt slut som Agnes Minrell, 19, bestämde sig för att hon ville bli au pair i Italien. Som au pair bor man hos en värdfamilj och sköter om barnen i familjen. Arbetsuppgifterna varierar från barnpassning till enkla hushållssysslor.

– Kortfattat så tar man hand om barn. Det kan vara allt från att hjälpa dem med sina läxor till att leka med dem och att laga deras mat. Det beror på vad familjerna vill ha

.

Artikelbild

| ENGÅNGSGREJ. Fastän Agnes hade en bra tid som au pair och kände sig trygg hos familjerna som hon bodde hos beskriver hon upplevelsen som en engångsgrej. “Man är ju hos en helt annan familj, och även om man kan komma dem väldigt nära så blir man aldrig riktigt en i familjen.”

Det var via hemsidan Anixi som Agnes blev placerad som au pair. Hon skickade in en ansökan, tog fram den information som krävdes och kom därefter i kontakt med olika familjer.

– Det var ett spontant beslut, jag fattade det ungefär en månad innan. Man får uppleva mycket och resa väldigt billigt. Och jag älskar barn, så då tänkte jag bara att – Jamen, jag kör!

.

Om man vill bli au pair så finns det olika programlängder att välja mellan. Oftast varierar de mellan en månad och ett år. Agnes åkte iväg under sommarperioden, och spenderade sammanlagt två månader i Italien hos två olika familjer.

Artikelbild

| ATT UPPLEVA ITALIEN. Under sin lediga tid kunde Agnes åka runt och se olika ställen, för att sedan ha ett slags hem att återvända till. “Eftersom att jag ändå ville åka dit så kändes detta som ett perfekt tillfälle. Jag åkte inte bara till Rom för en weekend och sedan hem, jag kunde besöka många ställen.”

– Den första familjen bodde i en väldigt liten by. De hade ett stort hus och många djur, och de odlade alla sina grönsaker och frukter själva. Det var jättemysigt, lite “på landet” känsla.

– Jag tyckte mest om att bo hos den andra familjen. Då bodde vi i en lägenhet precis ovanför vattnet, och den låg typ en minut från stranden. Det var så härligt att känna havsluften varje morgon då man steg upp!

Artikelbild

| EN KONSTIG MATVANA. Säkert har du hört mycket gott om den mat som Italien har att erbjuda, och det kunde Agnes intyga om. Något som däremot blev en omställning var frukostvanorna. “Jag älskar ju att äta något salt till frukost, typ en macka med ost. De äter croissanter, kakor, O’boy, nutella och sådant. Bara sött! Resten av dagen var det däremot inte så mycket mer sötsaker.”

.

Att besöka Italien hade sedan länge varit en dröm för Agnes, och med denna au pair-vistelse så gick drömmen i uppfyllelse. Språket, miljön och den intressanta kulturen är några av de saker som hon lockades av.

Artikelbild

| ITALIENARE OCH TIDER. “Italienare är ju inte så bra på tider, rent generellt. Min andra familj hade sagt till mig att jag skulle få ledigt på helgerna, men så blev det inte. Dagarna blev väldigt långa, jag började jobba klockan åtta, slutade klockan tio och var dessutom tvungen att väcka alla barn klockan ett på natten för att de skulle gå och kissa.”

– Jag upplever svenskar som väldigt tillbakadragna, och så är absolut inte italienare. De är så mycket mer öppna och sociala. De kommer fram till en som att man känner varandra, även fast man inte gör det.

– De äter middag som tidigast klockan åtta på kvällen. De äter oftast smårätter: kött, pasta, ost, bröd och så vidare, och allting ska ätas för sig. De skrattade åt mig första gången de såg att jag blandade pasta och sallad på samma tallrik. De berättade om det för alla sina vänner, de tyckte att det var jätteroligt!

Artikelbild

| BLOGGARKIV. Under sin tid i Italien var Agnes flitig på att uppdatera sin blogg. Många fina bilder och intressanta inlägg att scrolla bland hittar du på bloggportalen Nouw där hon finns under användarnamnet “agnesminrell”.

.

Det spontanbeslut som Agnes tog i slutet av maj blev alltså i slutändan till detta spännande och intressanta sommaräventyr.

– Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv. Jag har vuxit som människa och kommit ned på jorden. När man dessutom måste ta hand om barn så gäller det att skärpa till sig. Jag har ju också lärt mig mycket om en ny kultur, och fått ta del av den.