De har gjort spelningar i Spanien, Ryssland, England och USA. I morgon kan du se dem på Pite Havsbad där de agerar förband för Danny Saucedo. The Magnettes består av tre personer; Sanna Kalla, Rebecka Digervall och Thomas Bäcklund Thuneström. De beskriver själva sin musikgenre som ”21st century fuck-pop från Tornedalen”.

Rebecka och Sanna har spelat tillsammans sen barnsben, men det började inte med The Magnettes.

– Vi spelade i punkband när vi var 12 år och sura på allting, sen när vi blev 14 då var vi ledsna och spelade akustisk pop istället. Sen kom Tomas in i bilden för tre år sen och då blev vi The Magnettes som vi är idag, berättar Rebecka. The Magnettes senaste singel heter ”Killers in a Ghost Town” och har i skrivande stund 116 622 lyssningar på Spotify. Nästa gång vi får höra nytt material blir till hösten enligt Rebecka – efter en sommar av turnerande.

Artikelbild

POP FRÅN NORR. Sanna Kalla, Rebecka Digervall och Thomas Bäcklund Thuneström utgör pop-trion The Magnettes från Pajala.?Pressbild

De är mycket inspirerade av Riot grrrl rörelsen, en feministisk undergroundrörelse inom punkrocken. Speciellt band som Bikini Kill och Bratmobile.

– Vi lyssnar även på mycket top 40, alltså har vi mixat mainstream pop tillsammans med det. Vi tar även med det Tornedalska kulturarvet, så våra musikaliska idoler växlar från Kathleen Hanna och Katy Perry till Reijo Taipale.

Deras texter fångar upp livet i Pajala och småstadsångest. Men de är stolta över sitt ursprung och de bor kvar där idag – trots artisteriet. Rebecka berättar om hur mycket internettrenden inom musikdistribuering har hjälpt dem:

– Jag vet inte hur många gånger vi har fått höra att vi måste flytta till Stockholm. När man var yngre så trodde ju vi på den myten, att man måste flytta dit för att lyckas och vi var beredda på att göra det men sen insåg vi att det finns ju Internet. Vi reser runt och får se världen på så många olika sätt hela tiden. Vi vill kunna visa att det går att bo i Pajala och göra det vi gör.

The Magnettes satsar till 100 procent på musiken och det är ingenting de kommer att sluta med.

– Vi jobbar på tills vi är på billboard. Det är ju målet för oss i alla fall, konstaterar Rebecka Digervall. Imorgon kan du se dem på Pite Havsbad 21:00, före huvudakten Danny som går på scen 22:00. Rebecka hälsar att det känns grymt att få spela i Piteå, då alla i bandet har kopplingar till staden.