Det nya året har precis börjat, och som så många andra firade jag in det under nyårsafton. Nyår har så länge jag kan minnas varit min favorithögtid. Inte bara för att man äter extra god och lyxig mat (till skillnad från julen) eller för att signumet för högtiden är glitter, utan för att man då får tillfälle att reflektera. Man får se tillbaka och minnas året som gått, och man får skapa förväntningar inför året som kommer. Inte minst får man tillfälle att ta med sig lärdomar in till det nya året.

Jag har skrivit dagbok under nästan hela 2018, och därför har det varit enkelt för mig att se tillbaka på året. Jag har skrivit om mina allra lyckligaste stunder, och om mina värsta. Genom att titta tillbaka på året genom mina dagboksanteckningar nu i efterhand, inser jag att det finns mycket jag kan lära mig av det år som gått. 2018 har lärt mig att det nästan aldrig blir som man har tänkt, men det blir oftast bra ändå. Jag har lärt mig att ärlighet faktiskt alltid varar längst, och jag har insett att även den jobbigaste och krångligaste situation tillslut löser sig, även om man från början inte tror det. Allt detta är ganska individuellt, men det finns saker som har hänt under året som alla kan dra lärdom av.

Kroatiens finalplats i fotbolls-VM kan påminna oss om att nästan allt är möjligt när man samarbetar och har kämpaglöd. Av femtonåriga Greta Thunberg kan lära oss att alla kan göra skillnad. Även den minsta handling får konsekvenser, och även om det inte leder hela vägen till FN:s klimatmöte, kan vi alla vara med och påverka mer än vi tror. Den sista, och kanske viktigaste lärdomen jag kommer ta upp, är sommaren. Värmen som spreds över hela Europa resulterade i grillningsförbud, hundratals skogsbränder och att landets alla fläktar tog slut. Värmeböljan gjorde att vi (äntligen) fick upp ögonen på riktigt för vilket klimathot vi står inför, och allt fler drabbades av klimatångest, men det fick positiva konsekvenser också. Under hösten har jag nämligen hört allt fler i min omgivning som börjat äta vegetariskt, börjat shoppa second hand och som försöker cykla istället för att köra bil. Detta är bra exempel på hur man kan dra lärdom av negativa händelser, och visar att det faktiskt kan komma något bra ur dem.

Oavsett om 2018 har varit det bästa året i ens liv, eller om det är ett år man bara vill glömma, så finns det garanterat saker att ta med sig in i 2019. Misstag som begåtts kan bli lärdomar inför framtiden, istället för att ångras. Därför bör man se tillbaka på det gånga året och reflektera över dess händelser, både toppar och dalar. Gör man det kommer man alltid fortsätta att utvecklas som person, vilket är något som alla bör sträva efter.

Hanna Lindmark