Det var när Silvervägen drogs genom Arjeplogs samhälle, som Erik och Brittinger Karlsson miste det Folkets hus som makarna Karlsson då drev i den byggnad Erik tagit över efter sina föräldrar redan under mitten av 1960-talet. Anledningen till uppbrottet var den nya riksvägen helt enkelt skulle dras rakt över den plats där både boningshuset och festlokalen var belägen. Efter detta dystra besked började Erik Karlsson bygga den camping och loge på holmen i Långträsket som några år senare skulle bli populära dansstället Sjöstjärnan.

– Den timrade logen hämtades i Västerbotten, kördes hem till holmen, och byggdes sedan upp på detta natursköna ställe av pappa och mamma med hjälp av goda vänner, berättar makarna Karlssons dotter Beatrice.

Hon växte upp på Sjöstjärnan och som med välbehag minns föräldrarnas populära nöjesställe och hur hon och systern Susann redan som mycket små töser fick hjälpa till under danskvällarna med bland annat servering och biljettförsäljning.

Artikelbild

| Brittinger och Karlsson drev det populära dansstället i Övre Långträsk från mitten av 1970-talet till långt in på 90-talet.

15 augusti 1967 var det danspremiär till tonerna av då rikskända Eneröds orkester från Vilhelmina. Då var det bara den åttakantiga logen som var färdigbyggd så kaffeserveringen fick ske under bar himmel under den första sommaren.

De första åren var det enbart så kallad mogendans som anordnades men så småningom blev det också allt vanligare med ungdomsdanser. Logdanserna blev allt mera välbesökta och började efterhand locka gäster från både när och fjärran. En publik som färdades till danserna med såväl bil, båt och ibland till och med sjöflyg.

– Under de år logen var som populärast anordnades som mest 20 danser en sommar och under många år bjöd mina föräldrar också på gratisbuss från Arvidsjaur vid danskvällarna, berättar Beatrice.

Hon berättar att dansgästerna flera somrar också bjöds på notdragning där besökarna fick äta fisken som kokades vid elden. Tjärdalsbränning, paltfester samt disco i ladugården var enligt Beatrice också populära inslag i samband med danserna.

Artikelbild

| Dottern Beatrice Karlsson minns med både glädje och saknad sina föräldrars populära nöjesställe där hon och syrran Susann redan som mycket små fick hjälpa till under danskvällarna med bland annat servering och biljettförsäljning.

Många kända musiker och populära dansband har genom åren klivit upp på artistscenen i Sjöstjärnans loge. Bland dansbanden kan nämnas Yngve Forsells, Max Fenders, Baracudaz, Janders samt Boogarts och när det gäller publikdragande artister kan nämnas Jokkmokks-Jocke, Cacka Israelsson, Little Gerhard, Clas-Göran Hedenström, Erik och Anna Öst, Lindqvistarna samt inte minst dragspelarna Andrew Valter och ”Pepparn”.

– Erik och Brittinger talade ofta på äldre dar med glädje om sina anställda, sina dansgäster och alla duktiga musiker och artister de fick möta och lära känna. Mamma och pappa berättade gärna om dansbesökare som träffat sina tillkommande här på Sjöstjärnan och några år senare återkom för att titta till den plats där de fann varann, minns Beatrice.

Artikelbild

| Ännu en bit in på 90-talet var det fortfarande som synes fullsatt på bilparkeringen under danskvällarna.

I slutet av 1990-talet blev det allt vanligare med firmafester och liknande på Sjöstjärnan och det i samband med att danserna började avta.

– Allt fördyrades och det blev inte ekonomiskt lönsamt att anordna danser längre så därför valde vi att avbryta, berättade Erik Karlsson när undertecknad intervjuade honom sommaren 2003 i samband med att han ”var på gång” att i mindre omfattning anordna motionsdanser i sin då sedan tio år slumrande dansloge.

Erik Karlsson drabbades av sjukdom och avled 2004. Två år innan hade hustrun Brittinger lämnat jordelivet.