Piteåbo störtade ned i gruvschakt

Gruvarbetarna lever ett farligt liv. Oskar Granberg var sysselsatt med ett rutinuppdrag, lösbrytning av malm, som slutade med döden. Malmen kom nämligen i rörelse och han blev fastklämd för att sedan störta ned i ett rullschakt.

Gruvarbetarna levde ett hårt och farligt liv. Så också Oskar Granberg. Denna bild visar en tidig  gruvmiljö i Kiruna.

Gruvarbetarna levde ett hårt och farligt liv. Så också Oskar Granberg. Denna bild visar en tidig gruvmiljö i Kiruna.

Foto: Arkivbild

Piteå kommun2019-09-30 11:40

Granberg var vid tillfället, en julidag år 1919, anställd vid Brittaniagruvan i British Columbia, Kanada. En koppargruva, som ligger mellan Whistler och Vancouver, och som varit i drift sedan början av 1900-talet. Vid olyckstillfället föll han flera meter ner i schaktet.

Gruvan togs i bruk 1904 och driften pågick sedan fram till 1974. Ett samhälle, Brittania Beach, byggdes upp kring gruvan och fick sitt postkontor 1907.

I dag har samhället, som består av omkring 300 personer, ett museum, Brittania Mine Museum, tidigare kallat för British Columbia Museum of Mining, på platsen för den gamla gruvan. Efter gruvnedläggningen minskade befolkningen drastiskt i området. Det slutade också med att järnvägen slog igen.

I notisform, oftast mycket blygsamma sådana, genom tidningarna fick de utvandrades anhöriga kännedom om sina anhörigas olycksöden. En notis i någon av de svenskspråkiga tidningarna i USA och Kanada skickades ibland vidare till hembygden för publicering i den lokala tidningen. Ett meddelande i brevform till någon anhörig i hembygden kunde också bli föremål för publicering.

Så var fallet med Oskar Granberg.

Granberg var barnfödd I Kopparnäs och uppvuxen I Pitholm. Han var 28 år gammal när han tog beslutet att emigrera till Kanada. Kanske reste han för äventyret och pengarna. Tio år senare avled han i gruvolyckan.

Fadern Johan Granberg var en tid jordbrukare i Kopparnäs och gifte sig där med den 19 år yngre pigan Anna Magdalena Bergman, med rötter i Öjebyn. Åtta barn föddes i familjen, som senare bosatte sig i Munksund. 

Hustrun Anna Magdalena blev änka och gifte år 1904 om sig med bonden och änkemannen Karl Johan Öman i Rosvik. Den äktenskapliga lyckan varade i fyra år. Hustrun avled 1908.

Oskar Granberg utvandrade den 21 september 1910 från Luleå. Resan gick först till Göteborg där han steg ombord på fartyget Eldorado som tog honom till Hull i England för vidare befordran till Kanada.

Han var då anställd som dräng. I Luleå hade han troligen också mött sin blivande maka Ida Josefina Enqvist från Brännfors, Byske. Hon utvandrade nämligen från Luleå vid samma tidpunkt.

De gifte sig i Kanada den 9 december 1911 och i äktenskapet föddes en dotter. Ida Granberg, som överlevde maken med 47 år, avled i april 1966 i Lander Greater Vancouver. Makarna är begravda på Mountain View-kyrkogården i Vancouver.

Oskar Granberg var inte den enda i den Granbergska barnaskaran som utvandrade till andra sidan Atlanten.

Brodern Jonas Sivert gav sig iväg från Munksund i juni 1905 till Rat Portage i Ontario, Kanada. Han gifte sig 1914 med Cecilia Wohlin och flyttade 1923 till Seattle i USA, där han avled 1958.

I november 1907 reste brodern August Ferdinand till Kenom, Ontario. Han gifte sig 1914 med Beda Johanna Larson och flyttade 1915 till USA, närmare bestämt Seattle, där han avled i augusti 1970.

I oktober 1909 flyttade systern Anna Augusta Granberg till Vancouver. Hon gifte sig Helgeson i Santa Ana, Kalifornien och avled 1971 i Los Angeles.

Kvar i Sverige blev Johanna, född 1879, gift Alqvist år 1904. Hon avled 1909. 

Oskars syster Hildur Maria, född 1892, avled samma år. Samma var det för Emma Amanda född 1893 och död 1893.

Kvar av syskonen i Sverige, vid Oskar Granbergs död 1919, var Bror Albert som avled 1927. Han var fjärdingsman och bosatt i Skuthamn.

Resan mot det nya hemlandet inleddes för Oskar Granberg med emigrantfartyget Eldorado.
Resan mot det nya hemlandet inleddes för Oskar Granberg med emigrantfartyget Eldorado.
Återblick

Återblicken handlar om historier från åren som gått. Berättelserna är huvudsakligen baserade på texter ur gamla lokaltidningar där djupdykningar har gjorts bland notiser och artiklar. På Återblickssidan blandas allt slags stoff – stort och smått. Det handlar många gånger om uppföljningar kring notiser, reportage, händelser och personporträtt. Mångfalden är överväldigande och läsaren får tillfälle att förnya bekantskapen med det som hände förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!