Sten Laestadius (1912-2000) var det kommunalråd som genom idogt arbete på 1970-talet såg till att Arvidsjaur både blev regementsort och även fick ett eget gymnasium.

Han var ursprungligen Luleåbo och kom 1948 till Arvidsjaur när han fick jobbet som distriktslantmätare. Ganska snabbt blev han också politiskt aktiv i sin nya hemort. 1958 hamnade han för första gången i hetluften runt hotell Laponia som han genom åren kom att ägna mycket tid åt både som ordförande, driftsledare, verkställande direktör och krögare.

1960 blev han kommunstyrelsens ordförande och två år senare heltidsanställd socialdemokratiskt kommunalråd. Sten Laestadius gjorde sig känd som en tuff förhandlare och en handlingens man som under hela sin politiska karriär kom att inneha mängder av riks- och lokalpolitiska uppdrag.

Artikelbild

| Laestadius gjorde sig känd som en handlingens man som fick göra många symboliska ”första spadtaget”, bland annat då regementet K4 i mitten av 70-talet. Här tar han under samma årtionde första spadtaget till byggandet av Ringelvallens idrottsanläggning.

 

Den hjärtefråga Sten Laestadius blivit allra mest ihågkommen för är tveklöst när han idogt kämpade för att förmå regering och riksdag att av regionalpolitiska skäl flytta fredsförbandet K4 från Umeå till Arvidsjaur. Vilket han också lyckades med. Han blev något av en rikskändis när han vägrade klippa sig förrän frågan om K4 var avgjord till Arvidsjaurs fördel. Det regemente som sedan under högtidliga former invigdes 1980 av kungen.

1979 gick han i pension från kommunalrådsplatsen. På äldre dar var Laestadius behjälplig med bokföring och en del annat vid ett flertal Arvidsjaursföretag. Efter sin bortgång vid 88 års ålder hedrades han för sina insatser till Arvidsjaurs bästa genom att få en genomfartsväg uppkallad efter sig – den så kallade Sten Laestadiusvägen.

 

Artikelbild

| Sten Laestadius var kommunalrådet som genom idogt arbete såg till att både gymnasieskola och ett jägarregemente etablerades i Arvidsjaur.

Per Lavander (1947-2005) är ett annat före detta kommunalråd i Arvidsjaur som många har i färskt minne trots att det nu i maj gått 15 år sedan han avled i cancer bara 58 år gammal. Lavander föddes i Örnsköldsvik och bodde sedan i Göteborg, Norrköping och Boden innan han i tonåren flyttade med familjen till Piteå där han utbildade sig till förskollärare och även blev politiskt aktiv inom SSU. Han var son till i tidningskretsar kände Harry Lavander som innehade chefsredaktörsstolen på PT åren 1962-1972.

1974 flyttade han till Arvidsjaur och arbetade som förskollärare i bland annat Moskosel och Abborrträsk. Efter valet 1978 blev han verksam inom såväl fritidsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. 1993 blev han sedan enhälligt vald att efterträda Jan-Erik Sandberg på posten som kommunalråd.

Artikelbild

| Per Lavander som ung Piteåbo på tidigt 1970-tal. Han valdes till kommunalråd i Arvidsjaur 1993.

 

Socialdemokraten Per, som hade Olof Palme som sin stora förebild, blev mycket folkkär och många minns den ofta promenerande och småvisslande Lavander som nästan alltid tog sig tid att stanna upp och byta några ord med dem han stötte på.

För oss inom media var han ett stort föredöme. Ringde man honom och han inte svarade kunde man alltid vara säker  på att han ringde tillbaka så fort han fick tid.

Under sin kommunalrådstid blev han invald i ett flertal ”tunga” politiska uppdrag. Bland annat var han ordförande i både länets kommunförbund samt socialdemokraternas distriktsstyrelse.

Lavander fick uppleva ett stort antal nya arbetstillfällen inom den växande biltestindustrin. Trots sviktande hälsa under sitt sista år som kommunalråd jobbade han hårt och framgångsrikt för att få till stånd erforderliga ersättningsjobb i samband med K4:s nedläggning.