En sopkvast står lutad mot den grå träpanelen bredvid den anspråkslösa ingången till huset på Strömsborg, Piteå.
Jag är några minuter tidig till mötet och får vänta. Joachim Bergström pratar i telefon på engelska med en kund. Det gör han allt som oftast.
Under tiden tittar jag runt i lokalerna. På en vägg hänger innebandyklubbar, hjälmar, bollar och glasögon för spelare. På en annan padelracketar och t-shirtar.
Joachims samtal är över. Det blir han som ställer första frågan.
– Hur hittade du oss?
Frågan är inte tagen ur luften. Verka utan att synas är visserligen inte mottot för företaget, men det är lite så det har blivit. Åtminstone i Piteå är profilen låg.
Men 2019 var Oxdog AB nominerat till årets småföretag i Piteå.
Det är inte aktuellt längre?
– Nej, det är faktiskt sant, säger VD Joachim Bergström och skrattar till.
Siffrorna pekar rakt uppåt.
På några år har omsättningen nästan tredubblats.
Ifjol uppgick den till 103 miljoner kronor. Vinsten blev nära elva miljoner.
Företaget har precis nyanställt tre personer och har 15 anställda fördelade över Piteå, Jönköping, Västerås och Tammerfors.
Expansionen har varit kraftig.
– Det var inte någon som trodde att vi skulle nå hundra miljoner kronor, säger Joachim Bergström.
Undvek panik under krisen
Vi går tillbaka till 2011. Då inleddes försäljningen av innebandyprodukter.
– Det började med en idé om att vi ville göra de bästa grejerna och startade Oxdog. Det var bara ett hål i väggen, sådär som det brukar vara, säger Bergström.
När affärerna började ta fart ordentligt kom pandemin i början av 2020.
– Då ställde man sig frågan "hjälp var ska det här sluta?". Då gjorde vi några strategiskt avgörande saker, säger Joachim Bergström.
Han berättar vidare:
– Det första var att vi inte fick panik, utan vi funderade en vecka.
Det gav en ny strategi. Oxdog hade redan sålt mycket för 2020 men insåg att restriktionerna i samhället skulle skapa minskad efterfrågan året efter, men också problem att producera och leverera produkter.
– Vi såg till att hålla leveranskedjan stark och sitta coolt på ett lager av utrustning. Vi gjorde inte några panikutförsäljningar som många andra. Vi köpte upp allt råmaterial i Sverige och Finland för tillverkning av bladen till klubborna och satt på det från samma vecka som covid kom.
Målet var tydligt.
– Vi säkerställde resurser för att kunna producera i en framtid när allt skulle släppa. Vi hoppades på mirakelvaccinet som det jobbades på i världen och trodde att vi skulle komma igång ordentligt igen efter tre år, säger Bergström.
Att hålla ett stort lager var dyrt, men det var rätt val.
När vaccinet kom snabbare än många hade trott och pandemins effekter minskade så satt Oxdog i förarsätet.
– När allt vände hade vi fullt lager och kunde leverera bäst av alla, säger Joachim Bergström.
Lanserade ny produkt
Pandemin gav en chans att producera andra typer av sportmaterial.
– Vi nyttjade tiden och ställde oss frågan; hur kan vi ta vår kunskap och teknologi med kolfiber och hitta en produkt för en individuell idrottare.
Jag tror att vi kan sälja för 150-200 miljoner kronor
Joachim Bergström
VD Oxdog
Svaret blev att göra racketar till padel.
– Det har ingenting att göra med att padel var så hajpat i Sverige – för oss var den hajpen ointressant. Vi studerade bara olika sporter och deras regler och insåg att det fanns väldigt mycket grejer att uppfinna inom padel. Det är vår styrka; att kunna göra produkter som inte någon annan kan och som fungerar bättre för konsumenten. Därför är vi där vi är.
Genom de redan etablerade fabrikerna i Kina, tillgång till råmaterial och designers kunde racketen utvecklas av Oxdog.
Hur påverkade pandemin er?
– Positivt, måste man ju säga. Vi fick ju verkligen fundera kring vår krishantering och vi beslutade att inte säga upp folk utan behålla all kompetens. Vi satsade på utveckling istället för att fega och bara spara för att bli mindre, säger Bergström.
Nyckeln var att göra rätt analyser.
– Vi satsade och försökte se hur saker kunde bli och jag tror att vi har varit ganska bra på att läsa vad som händer i framtiden. Sen visste man ju inte hur lång pandemin skulle vara.
Valde kvalité i Kina
I dag är Oxdog världens till omsättningen största enskilt säljande innebandymärke.
Men störst potential finns i padeln. Där blir spelarna allt fler globalt sett.
– Vi kunde ju ingenting om padel när vi drog igång, vi tänkte bara att "shit vad lite regler för utformningen av produkter jämfört med innebandyn".
– Vi såg att det låg som ett öppet mål. Andra sa att man inte kunde göra något, att allt var uppfunnet. Jag bara tänkte: "Är ni blinda?" och vi såg möjligheterna.
Utfallet?
– Över förväntan, säger Joachim Bergström.
– Vi har haft en tillväxt på nästan 50 procent, säger Mattias Eklund som likt sin kollega Bergström också är ägare av bolaget Eventsport.
Det är även Piteåbon Göran Carlsson och finske Marko Sompa, samt företaget WeSports.
Oxdog har alltid strävat efter att vara ett kvalitetsmärke, vilket innebär dyrare produkter.
Innebandybollarna görs i Skellefteå.
Klubborna i Kina.
– För de är bäst på att göra kvalitativa produkter. Du kan aldrig göra ett toppvarumärke i en B-fabrik, säger Bergström.
Är det billigare där?
– Nej, Kina är förvånansvärt dyrt i dag.
Vi är helt ointresserade av att sälja 10 000 racketar till någon som inte har förstått vilka vi är
Joachim Bergström
VD Oxdog
Med tanke på det skakig världsläget, ett pågående tullkrig och att delar av försäljningen sker i dollar så finns en rad osäkerheter.
– Det är många saker som påverkar oss och det som sker globalt kommer att kosta för företag och konsumenter. Alla blir förlorare, så vi hoppas att allt lugnar ner sig.
Vad är visionen?
– Det finns en väldigt stor uppsida i padel och kommer göra så i många år. Padeldöden finns överhuvudtaget inte för oss. Sporten fortsätter växa i världen och vi är superduktiga på kvalité och design, säger Bergström som själv utvecklar en del av företagets produkter.
Siktar mot 200 miljoner
I dag står innebandyprodukter för nära 75 procent av försäljningen. I framtiden ska framförallt padeldelen växa.
– Jag tror att vi kan sälja för 150-200 miljoner kronor. Det är målet och det måste vara högt. Det var ingen som trodde vi skulle nå hundra heller, säger Joachim Bergström.
– Var eller varannan vecka hör ett nytt land av sig och vill sälja våra produkter, fortsätter Mattias Eklund.
En viktig del i strategin är att säga nej.
– Vi vill inte sälja så mycket som möjligt och det låter ju jävligt baklänges. Vi försöker sälja till rätt personer som uppfattar vårt varumärke som vi gör det. Det sättet att jobba tar mycket längre tid, men vi rear inte bort våra grejer eller så. Det är inte för oss. Vi vill upprätthålla varumärket och prisbilderna. Vi ska leverera det vi påstår och göra det över tid. Vi är helt ointresserade av att sälja 10 000 racketar till någon som inte har förstått vilka vi är. Vårt arbetssätt kräver tålamod och långsiktighet men ger hållbarhet över tid, säger Joachim Bergström.
I innebandyvärlden och padelsporten känner många till Oxdog. Bland Piteåborna i stort är varumärket inte lika starkt.
– Det är ju få som vet att vi finns här. Vilket vi tycker är ganska skönt, säger Joachim Bergström innan han ska in på ytterligare ett distansmöte.