Vårvinterns milda temperaturer har fått snön att tina bort utanför skolan i Jävre.
– Neeeej! Det är inte perfekt att ha planen i en nedförsbacke.
Olivia Holm skrattar samtidigt som en av hennes elever snabbt springer ner för den lilla sandade asfaltvägen jagandes den studsande bollen.
Ettorna är ute och spelar fotboll. Det är skratt, skrik och passningar mellan klasskompisarna och deras fröken. I bakgrunden hörs musiken från Dolly Styles "Yihaa".
Oliva Holm får bollen i lyra i huvudhöjd mot sig; lyfter på vänster knä och låter bollen studsa därifrån till höger fot innan hon skickar den i luften till vänster fot och spelar vidare till sina entusiastiska elever.
– Doris, spela mig! Utbrister en elev.
– Nicka! Uppmanar en annan medan bollen går mellan klasskompisarna.
Efter tio minuters lek ringer skolklockan. Barnen rusar snabbt mot dörren. På några sekunder är alla inne i skolan.
– De har aldrig varit så här snabba, säger Olivia med ett leende.
Sedan augusti jobbar hon som lågstadielärare på Jävre skola i årskurs ett till tre och leder även en del idrottslektioner.
Till en början var tjänsten på 50 procent. Men efter sportlovet gick hon ner till 40.
– Det blev lite väl mycket. När vi i år har ändrat en del träningstider och tränar lite mer än tidigare kände jag att det inte riktigt var hållbart. Jag sprang typ från träningarna till bilen för att hinna hit och det funkar inte i längden.
Olivia är inte bara lärare utan också en tongivande spelare i Piteå IF:s damallsvenska lag och var med om klubbens titel i Svenska Cupen ifjol.
Under vintern har hon kombinerat åtta träningspass i veckan på högsta elitnivå under dagtid – och resor samt matcher med Piteå IF på helgerna – med jobbet som lärare.
Hur är det möjligt?
– Åsa Ådemo som är rektor har verkligen lagt ett pussel så att jag ska kunna jobba. Jag är jättetacksam, för att det går ihop. Sen är hon också ett Piteå-fan som kollar våra matcher. Det är superkul.
Varför blev du lärare?
– Jag har alltid gillat att vara med barn. Min mamma jobbar på en förskola och jag kom ofta dit själv efter skolan. Jag har alltid tyckt att det här är kul, sen är min farmor lärare, så det ligger väl i blodet.
För några år sedan ville Olivia prova yrket på riktigt.
– Tiderna passade väldigt bra utifrån att jag spelade fotboll, så jag kom in på det den vägen. Sedan började jag plugga socionom, men avslutade allt efter ett halvår för jag kände att jag verkligen ville bli lärare.
Hur går det att kombinera med elitkarriären som fotbollsspelare?
– Det är inte optimalt att göra något på deltid. Det är klart att jag ibland känner att jag inte riktigt räcker till. Jag kan inte lägga ner tiden här på det sätt jag skulle vilja, eftersom jag har träningar och inte kan vara här hela tiden. Men det fungerar. Sedan är jag glad att jag får göra det jag är utbildad till så att jag håller igång och får vara i skolmiljön. Det känns viktigt. Det är det här jag vill göra efter fotbollskarriären.
När du nu jobbar som lärare, är det för att du vill eller måste?
– Så klart hade det varit mest optimalt att bara vara fotbollsspelare och kunna satsa på det fullt ut och inte behöva arbeta på sidan. Men nu är jag i en situation där jag måste arbete och det är lärare jag vill göra det som.
Att få komma hit, få en kram på morgonen och kunna glömma matchen och känna sig uppskattad. Det gör att man blir riktigt glad.
Olivia Holm
Ekonomiskt starka lag som Malmö FF, Hammarby IF och BK Häcken har bara proffs i sina trupper. Ändå har PIF kunnat besegra toppklubbarna och när Olivia vann Svenska Cupen med Piteå ifjol så var det över proffsspelarna i Häcken i finalen.
Hur påverkar det dig att vara i en kanske stimmig lågstadieklass och sedan kunna ha energi för fotbollen? Ni reser ju också väldigt mycket med laget.
– Det är klart att påverkar återhämtningen när du kommer hem 01.30 efter en bortamatch söndag och så ska jag vara här på jobbet 07.30. Det är inte optimalt. Efter en dag med hög ljudvolym kan jag bli trött. Men då är det skönt att ha träningen och få något annat att tänka på, men återhämtningen är det som främst påverkas.
Klockan ringde så vi går in och ett par trappor upp i skolan som renoverades för ett par år sedan. I klassrummet har de elva eleverna i ettan satt sig på sina stolar.
Olivia berättar att det är mattelektion och börjar skriva några tal på tavlan som klassen tillsammans räknar.
Sedan öppnar sju-åttaåringarna sina böcker och börjar räkna under tystnad medan Olivia går runt och hjälper till.
40 minuter senare är lektionen över. Det är dags för lunch. Olivia läser upp namnen som utgör turordningen för kön till lunchen. Barnen går en och en ut ur klassrummet.
Ett par timmar av arbetsdagen återstår. Det är onsdag så Piteå IF har träningsledigt. Torsdag, fredag, lördag sker sista träningarna inför den damallsvenska starten. Sedan väntar buss till Luleå, flyg till Stockholm och därefter till Malmö innan en ny busstur tar Olivia och övriga i laget till hotellet för övernattning. Söndag väntar seriepremiären mot FC Rosengård. Ett lag där ingen jobbar med annat än fotboll.
Efter matchen åker Piteå hem samma väg och har Olivia tur hinner hon somna i sin egen säng före klockan 02. Måndag klockan 07.30 ska hon vara tillbaka på Jävre skola.
Hur är det om matchen gått dåligt?
– Ja, men då är skolan som bäst. Att få komma hit, få en kram på morgonen och kunna glömma matchen och känna sig uppskattad. Det gör att man blir riktigt glad. Här kan jag släppa fotbollen ett tag och ta en paus från allt med den som snurrar i ens huvud, säger Olivia Holm.