Piteåkrögaren öppnar ny restaurang med unikt koncept

Piteåkrögaren öppnar ny restaurang med unikt koncept

Grythyttan
Lästid cirka 5 min

Grand hotells veranda, Grythyttan och somrar på Briggen tre liljor på Öland. Det är bara några av alla de restauranger som Piteå-krögaren Sara Dupuich jobbat på genom åren.
Nu har hon öppnat en egen restaurang hemma på gården på Klubbgärdet med ett unikt koncept.

Från det att hon var tre år har Sara Dupuich vetat vad hon ville bli. Hennes pappa var kock och hon följde honom ofta till jobbet där hon fick hänga hos kallskänkorna och äta glass. Drömmen att själv bli kallskänka, eller kallskinka, som den lilla Sara länge trodde att det hette, följde henne genom uppväxten. När det var dags att välja inriktning på gymnasiet föll valet naturligt på Strömbackaskolans hotell- och restaurangprogram.

– Vi hade förmånen att få ha en så häftig kvinna som lärare. Hon hette Kerstin Danielsson och var otroligt kunnig. Hon lärde oss att laga mat från grunden, säger Sara.

undefined
Sara Dupuich har öppnat en restaurang med unikt koncept hemma på gården på Klubbgärdet. Vad som ska ätas bestäms tillsammans med gästerna. Färdig meny finns det för allmänheten en lördag i månaden.

Efter gymnasiet blev det jobb i ett år på Pite havsbad och sedan drog hon söderut. Planen var att aldrig komma tillbaka. 

Under några år varvade hon säsongsjobb på restaurang Briggen tre liljor på Öland med vinterjobb i Åre. När hon var klar med det styrde hon kosan mot Grythyttan där hon jobbade ihop med matprofilen Carl Jan Granqvist under ett och ett halvt år.

– Jag tänkte att det var dags att bli vuxen och att det här kändes som ett bra ställe. Det var en rolig tid och Carl Jan är en fantastisk person, så himla äkta.

I Grythyttan var det tradition som gällde och maträtter och bakverk som alla glömt bort hade här en plats.

undefined
Kaminen står nu och värmer besökarna i den nya restaurangen.

Efter Grythyttan drog Sara till Stockholm där hon hoppade runt bland olika krogar. Sista året i huvudstaden jobbade hon på Grand hotells veranda.

Sara beskriver de första åren i restaurangbranschen som tuffa. Som ung kvinna fick hon utstå både det ena och det andra.

– Det var inget trevligt klimat för kvinnor att jobba i. Många män tog sig friheter och kom med skamliga förslag. Det var mycket tafsande och förnedring. Om jag stod och jobbade med armarna i luften kunde det komma någon kökschef bakifrån och sätta händerna på brösten, säger Sara och tillägger:

– Det var nog på grund av jargongen som jag aldrig åkte utomlands för att jobba. Jag hade en hemlig dröm om att göra det men jag visste att där var det ännu värre.

undefined
Lappländska landskapsrätten med palt och reninnanlår kommer att serveras i Sara Dupuich restaurang. (Arkivbild)

Men Sara skulle ändå ta sig till Paris finaste matsalonger. Vi återkommer till det.

2001 flyttade Sara hem till Piteå. Hon skulle få barn och fick ett jobb på Luleå stadshotell.

Ett år senare var det dags att byta jobb igen.

– Pendla var inte min grej och när man sökte personal till Doktorsvillan i Piteå passade jag på. 

Kort efter att Sara börjat på Doktorsvillan gick den i konkurs och det blev en jobbsväng på Valdino istället.

undefined
Sara Dupuich ser fram emot att komma igång ordentligt med restaurang Locale som hon byggt upp hemma på gården på Klubbgärdet.

Under föräldraledigheten fick Sara frågan om att komma tillbaka till Doktorsvillan som då var igång igen och blev ombedd att fixa ett julbord.

– Jag tackade ja och tänkte att det kan jag väl ställa upp på – men det skulle bara bli just ett julbord.

Så blev det inte. Sara blev kvar på Doktorsvillan i åtta år till 2019 då hon kände att det var dags att göra något annat.

– Vi hade gjort det mesta där, förutom massor med julbord har det varit luncher, middagar, grillkvällar, räkfrossor, påskbufféer och bruncher. Till slut blev jag mätt, säger Sara som efter det överöstes med förslag och jobberbjudanden som hon tackade nej till.

undefined
Ett antal gäster har redan ätit i restaurangen och skrivit kommentarer i en gästbok.

Sen kom pandemin och allt stannade av. Någonstans här ställde Sara upp i en tävling där Sveriges landskapsrätter skulle uppdateras. Sara rätt valdes ut att representera Lappland och det hela resulterade i både en middag åt kungen och en bok med alla rätter samlade med recept och allt.

När en person som jobbat med boken hörde av sig och berättade att Saras rätt valts ut som den rätt som skulle serveras när handelskammaren i Paris skulle hålla finsittning, tyckte Sara att det var skoj och att receptet ju stod i boken.

undefined
Sara Dupuich fick åka ner till Paris med sin lappländska maträtt med reninnanlår och palt och servera den till 400 franska och svenska näringslivstoppar. (Arkivbild)

Men så enkelt skulle hon inte slippa undan. Det hela slutade med att Sara reste ner till Frankrike där hon lärde personalen på Paris bästa cateringfirma att laga palt och reninnanlår. Med sig från Piteå hade hon lastpallar fulla med produkter från norra Sverige som på plats i Paris motsvarighet till Blå hallen i Stockholm, serverades till 400 personer.

– Det var en fantastisk upplevelse. Där var ett myller av restaurangmänniskor i en lång hierarkisk rad och så jag. Bland gästerna var det bara höjdare, säger Sara och räknar upp ambassadörer från både Sverige och Frankrike, företagare, politiker, akademiker och förstås Carl Jan Granqvist, krögare och vinkännare.

undefined
Carl Jan Granqvist (mitten av bilden), krögare på Grythyttan var med när Sara Dupuich fick servera sin landskapsrätt vid franska handelskammaren i Paris. På plats var också högt uppsatta politiker och företagsledare. (Copyright svenska handelskammaren i Frankrike) (Arkivbild)

När restaurangbranschen gick på sparlåga under pandemin och catering var det enda som gällde började Sara till slut längta efter att lägga mat på tallrik istället för i en papperslåda.

Tanken om en restaurang på gården började så sakta ta form. Det som från början var tänkt som ett växthus slutade i ett gårdshus som stod klart i våras. Huset rymmer 14 personer och är inrett genom återbruk.

Men egentligen började allt med en gammal kamin som hon köpte på en köp- och säljsida och åkte och hämtade utanför Boden.

– Jag visste att den skulle komma till användning någon gång, säger Sara och sätter fyr på en tändsticka som hon petar in bland tändveden.

undefined
Idén till den nya restaurangen föddes när Sara Dupuich köpte en kamin som hon kände skulle komma till användning.

Restaurang Locale kommer att hållas öppet en lördag i månaden för allmänheten. Andra dagar tar hon emot sällskap av gäster där menyn diskuteras fram. Fokus ligger på det lokala och ekologiska.

– Huvudråvarorna ska komma från närområdet och det som är i säsong i Piteå.

På frågan om Sara nu slagit sig till ro med egen restaurang på gården, kommer svaret snabbt.

– Nja, jag kommer att ha det här som min bas, sedan vet man aldrig vad jag hittar på.

undefined
Sara Dupuich Piteåkrögare
undefined
Lokalproducerat, ekologiskt och råvaror i säsong är det som gäller för nya restaurang Locale.