Sabina såg Northvolt gå i kras inifrån – nu väntar ny utmaning

Sabina såg Northvolt gå i kras inifrån – nu väntar ny utmaning

Norrbotten
Lästid cirka 6 min

Sabina Hoppe gjorde entré på Northvolt när medvinden fortfarande blåste på. 
Men när nedskärningarna slog till och hon tvingades se sina medarbetare i tårar valde Sabina Hoppe att prioritera familjen. 
I januari klev hon på en tung roll på länsstyrelsens enhet för miljöskydd. 
Nu väntar en ny utmaning i att olja maskineriet utan att tumma på kvaliteten.

I januari förra året var Sabina Hoppe ny på jobbet. Hon var miljö- och energichef på Northvolt, en tung post i batteribolaget, och skulle få chansen att bygga upp en avdelning från fyra till 18 personer.

– Då var allt på topp, allt var superbra.

Sabina Hoppe samlade under våren ett team från hela världen.

– Det var 50/50 svenskar och från andra länder. Det var jättehärligt att ha den blandade kulturen och att alla kom med sin ryggsäck av erfarenheter.

undefined
Sabina Hoppe är ny enhetschef på enheten för miljöskydd vid länsstyrelsen i Norrbotten. Förra året var hon miljö- och energichef på Northvolt.

 

undefined

Jag hade vissa som skulle börja som jag fick ringa och säga: Kom inte hit. Från det är det ganska svårt att återhämta sig. Jag hade medarbetare som grät.

Sabina Hoppe

Tidigare miljö- och energichef på Northvolt

Sommaren 2024 hade passerat när teamet nästan var färdigformerat. Men då sköljde kallduschen över Northvolt. 1 000 personer på batterifabriken i Skellefteå varslades.

– Jag tappade två tredjedelar av mitt team.

Som du precis byggt upp?

– Jag hade vissa som skulle börja som jag fick ringa och säga: Kom inte hit. Från det är det ganska svårt att återhämta sig. Jag hade medarbetare som grät. Det var tungt. De visste inte vad de skulle göra.

Som chef var det jobbigt att inte kunna ta hand om dem och berätta vad som skulle hända.

– För jag visste inte.

Signalerna internt pekade heller inte på den konkurs som blev verklighet 12 mars i år.

– Det fanns mycket andra signaler istället. Från personalen var man säker på att det inte skulle bli konkurs. Läget var tufft men man skulle få in mer medel, säger Sabina Hoppe.

undefined
Northvolt försattes i konkurs 12 mars 2025. Nu är framtiden oviss för många av de tusentals arbetare som i åratal jobbat med att bygga upp och driftsätta batterifabriken.

Känslan fanns att allting tuffade på. Men för henne hade frågor väckts. Hon hade vänt hemåt för jobbet på Northvolt efter många år söderut. Hon pendlade från Luleå och hade även två tonårsdöttrar att tänka på.

– Jag var inte alls säker på att det var rätt val att lämna. Men jag har mina två döttrar och jag vill gärna spendera tid med dem. Jag visste inte åt vilket håll det skulle gå, men jag behövde tryggheten för min familj.

Hon berättar att många av hennes kollegor och chefskollegor stannade kvar och trodde att det skulle lösa sig.

– Jag tycker att det är så fruktansvärt sorgligt. Just för att det är så himla många bra människor som jobbar där, säger Sabina Hoppe.

– De har samlat top-notch människor från hela världen. Alla är jätteengagerade och ser sina jobb som något jätteviktigt.

undefined
Sabina Hoppe tycker att det som hänt med Northvolt är sorgligt, men mest lider hon med de anställda som nu riskerar att gå förlorade för den svenska arbetsmarknaden.

Hon tänker framförallt på alla som flyttat över halva världen till Skellefteå. Var ska de ta vägen nu?

– Många har engelska som första språk och då är det svårt att få jobb här. 

Sabina Hoppe kan känna sig lite frustrerad över att företag inte kan frånse språkkravet på svenska.

– En sak är väl statliga myndigheter som vi. Där behöver vi ha svenska som myndighetsspråk. Men jag hade önskat att andra företag var mer öppna.

Hon menar att norra Sverige som skriker efter kompetens riskerar att bomma ett guldläge att behålla kompetensen som sprids vind för våg i kölvattnet av Northvolts konkurs.

Nu är det april och sedan januari 2025 är Sabina Hoppe ny enhetschef för miljöskydd på länsstyrelsen i Norrbotten. Det är inte så att Sabina Hoppe tagit klivet från en hetsig startup som Northvolt till lugna gatan på statlig myndighet.

– Till hösten, ja nu på våren också, men särskilt i höst kommer vi ha extremt mycket stora prövningar där jag och min personal kommer att vara uppbunden i veckor i sträck. Samtidigt ska allt annat också löpa på smidigt.

undefined
Till hösten väntar miljöprövningar för tre stora havsbaserade vindkraftsparker, Bores Krona, Polargrund Offshore och Bothnia Offshore Omega. Prövningarna tar upp mycket av länsstyrelsens tid och även fast andra havsbaserade vindkraftsparker fått nobben efter både Försvarsmaktens tunga röst och regeringens beslut så måste ärendena handläggas. Det kräver åtskilliga arbetstimmar, säger Sabina Hoppe.
undefined
Bores krona havsbaserad vindkraft Piteå skärgård

 

undefined

Just nu kommer det ganska många direktiv från regeringen som ger oss olika uppdrag om att saker ska gå fortare.

Sabina Hoppe

Enhetschef miljöskydd på länsstyrelsen i Norrbotten

Miljöskydd är en enhet som genom åren fått utstå en hel del kritik från näringslivet för att vara en bromskloss i miljöprövningar. Landshövdingen Lotta Finstorp har tidigare berättat hur hon försökt få regeringen att ge mer anslag för att stötta upp hennes anställda.

När Sabina Hoppe presenteras på länsstyrelsen hemsida är det därför inte så konstigt att hon säger att en viktig fråga är att länsstyrelsen ska leverera snabbare.

Varför är det så viktigt att det ska gå fort?

– Det är en jättebra fråga tycker jag. Just nu kommer det ganska många direktiv från regeringen som ger oss olika uppdrag om att saker ska gå fortare.

Sabina Hoppe har en bakgrund som forskare och det här med att testa flera parametrar skaver lite hos henne.

– Vi måste titta på vad uppdragen innebär och vad konsekvenserna blir. Så man inte får tio uppdrag som genomförs och sen vet man inte vad som funkar eller inte. Jag tror inte det är bra för företagen om det går för fort heller.

Det finns bara 24 timmar på dygnet och arbetstid är bara åtta av dem, säger Sabina Hoppe.

– Vi måste göra realistiska tidplaner, man kan inte leva i en fantasivärld där en medarbetare ska läsa igenom två tusen sidor på två dagar. Vi ska inte köra in dem i väggen, för då får vi ännu större problem. Då vill ingen jobba kvar, säger Sabina Hoppe.

undefined
– Vi måste också göra realistiska tidplaner, man kan inte leva i en fantasivärld där en medarbetare ska läsa igenom två tusen sidor på två dagar. Vi ska inte köra in dem i väggen, för då får vi ännu större problem. Då vill ingen jobba kvar, säger Sabina Hoppe.

Det gäller att hitta den mytomspunna "gyllene medelvägen".

– Vi får titta på vad vi kan göra, vad företagen kan göra och vad lagstiftningen kan göra.

Hon lyfter vikten av kommunikation och att länsstyrelsen även ska fortsätta se över sitt eget interna arbete och bli bättre på att avgränsa sina yttranden. 

Men en stor sak för att öka farten är att rekrytera fler medarbetare.

I höstas var läget ansträngt och då hade enheten 16 personer som skulle hantera bland annat tillståndsprövningar för SSAB:s nya stålverk och Kaunis irons nya gruva.

Nu är de 19, varav två rekryterats av Sabina Hoppes företrädare. Målet är att de ska få in fyra till och bli 23 totalt. Pengarna till rekryteringar kommer från omfördelningar internt på myndigheten. Inga extra anslag.

– Myndigheten har gått in och verkligen satsat på det här nu. Det innebär att andra kanske inte fått så mycket pengar som de velat ha.

undefined

Länsstyrelsen är väldigt spännande att jobba på. Det händer alltid saker och du får vara med där det händer. Du kommer hela tiden utvecklas och lära dig nya saker

Sabina Hoppe

Enhetschef miljöskydd

Trots att de fått in tre personer är rekryteringen en svår.

– Jag skulle säga att det är supertufft. Vilket jag tycker är synd, för myndigheten är väldigt spännande att jobba på. Det händer alltid saker och du får vara med där det händer. Det är en utvecklande och bra arbetsplats.

Hon känner sig bortskämd med att rekrytera i södra Sverige där underlaget är större.

– Tyvärr hjälper inte de kontakterna ännu.

undefined
Förutom att länsstyrelsen i Norrbotten ska rekrytera fyra ytterligare till enheten för miljöskydd har grannen i Västerbotten fått extra medel som gör att Norrbotten får "låna" två handläggare. – Spontant tycker jag det fungerat jättebra, även om det såklart varit smidigt om de suttit i samma byggnad som oss, säger Sabina Hoppe.

Det enkla förklaringen är att, erfaret folk vill inte flytta.

– Jag hade gärna haft en blandning av nyutexade, juniora och seniora. Men många av de seniora har sin familj och är fasta där de är. Det är klart det är svårt att ta sitt pick och pack och flytta upp.

Vad händer om ni inte kan rekrytera fler?

– Då tvingas vi göra prioriteringar och det blir svårare att arbeta proaktivt. Men då måste vi ha folk som söker. Sen får vi övertyga dem om att staten är en bra arbetsgivare och inte så träigt och tråkigt som vissa tror.