Några dagar före start är hela 29 båtar anmälda vilket är fler än i största klassen på legendariska Ulvöregattan utanför Örnsköldsvik.

The Rumble on the Bay började som en intern och kul grej för två år sedan vid hemmabryggan på Mosesholmen. Allt skulle vara enkelt, avdramatiserat och kul. En tävling för alla, familjer, kappseglingsnördar och nybörjare på samma bana. Succén uteblev inte och redan år två drog tävlingarna fler båtar än någon annan gjort på många år. Detta i ett seglarsverige där allt fler regattor tappar deltagare.

– Det är egentligen ett ganska enkelt arrangemang som drar båtar – om man surrar tillräckligt mycket – och många båtar drar många båtar, kommenterar Ove Lundmark som tillsammans med hustrun Camilla står bakom arrangemanget.

Artikelbild

| Piteåbåten Caracau med Jan Isaksson och Ulf Westerberg flyter fram på Haraholmsfjärden.

– Tävlingen i all ära. Det är nog Camillas hemgjorda regattabuffé som lockar hit seglarna, säger Ove med ett skratt.

Start och målgång är vid Mosesholmen på Haraholmsfjärden,

Starterna i kappsegling kan för den ovane kännas lite obehagliga. Trångt på startlinjen. De som är duktiga på regelverket utnyttjar det till sin fördel och det både hojtas och skriks när båtarna kommer tätt inpå varandra. Under The Rumble har man tagit bort det momentet och alla båtar får istället en individuell starttid beroende på hur snabb båten beräknas vara. Det blir därmed mindre trångt och man kan segla mer avslappnat. Först i mål vinner.

– De flesta båtar med besättning som varit senaste åren är sådana som annars inte kappseglar. Vilket i sig är fantastiskt roligt, kommenterar Ove.

Barnfamiljer, ensamseglare och elitseglare samsas alltså och de sistnämnda tar stor hänsyn till de övriga. Även om de naturligtvis vill vinna.

Bland årets anmälda båtar syns i startlistan små supersnabba VM-meriterade katamaraner från Luleå, en 50 fots jordenruntseglare från Värmdö samt några umebåtar som seglar upp enbart för regattan. Plus ett stort antal pitebåtar förstås.

Vem vinner då?

– Det beror lite på vindarna, men de bästa seglarna segrar åtta gånger av tio. Banan är dock lagd med en baktanke att slumpen och lite tur skall få spela in. Kanske blir det "barnfamiljen" det här året, svarar Ove.

Och så det här med namnet The Rumble in the Bay?

– Har snott det från tungviktsmatchen mellan Muhammad Ali och George Forman 1974 i Zaire. The Rumble in the Djungle, jag hörde den på radio med farsan mitt i natten. Coolt namn, eller hur?

Javisst, svarar undertecknad en förhoppningsfull regattageneral.