Runt om i världen ställs stora idrottsevenemang in till följd av coronautbrottet. Världscupen i skidskytte fortsätter som vanligt, men förra veckans tävlingar i Tjeckien avgjordes inför tomma läktare.

– Under själva loppet var det inget man tänkte på, men före och efter tävlingen såg man ju hur tomt det var inne på stadion. Såklart var det trist, det brukar vara sån stämning i Nove Mesto och jag såg fram emot att uppleva det. Det var lite synd, men jag har full respekt för beslutet som togs.

 

Artikelbild

| Världscuptävlingarna i Nove Mesto avgjordes inför tomma läktare. I Kontiolax verkar däremot publiken välkomnas. (Arkivbild)

När PT ringer upp Elvira Öberg befinner hon sig i Finland. I dag fortsätter nämligen världscupen i Kontiolax.

Trots coronavirusets spridning i Europa gick resan enkelt till.

– Nu åkte vi med ett chartrat flyg direkt från Prag till Joensuu, men det var redan planerat sedan tidigare. Det var bara skidskyttar och andra från teamen på planet, och utifrån omständigheterna var det skönt att inte behöva beblanda sig med "vanligt folk" så att säga, men annars har vi inte vidtagit några särskilda åtgärder i resandet.

 

Överhuvudtaget ter sig vardagen ganska normalt för världselitens skidskyttar.

– Vi är alltid väldigt noggranna för att undvika bli sjuka. Precis som vanligt fortsätter vi bara att hålla god handhygien, och generellt under tävlingssäsong försöker vi undvika stora folksamlingar i den utsträckning det är möjligt, så för oss innebär det inga stora förändringar i rutinerna. 

Och i Kontiolax verkar det bli åskådare på läktarna.

– Ingen har i alla fall hört något annat, så med största sannolikhet blir det publik på tävlingarna här.

 

Förra veckan slog Elvira Öberg till med nytt personbästa i världscupsammanhang. På sprinten i Nove Mesto blev hon åtta.

– Äntligen fick jag skjuta fullt i en sprint. Jag hade inte de piggaste benen, men tack vare skyttet lyckades jag slå mig in bland topp tio. Det är ett lopp jag verkligen är jättenöjd med.

Herrarna inleder tävlingarna i Kontiolax med sprint i eftermiddag. I morgon (fredag) är det damernas tur.

– Det är en ny tävlingsort för mig, säger Elvira Öberg som bara fokuserar på att göra bra prestationer.

– Klart att jag blir inspirerad att komma högre i resultatlistorna nu när jag varit topp tio en gång, men det gäller att vara realistisk och titta på vad man gjort över hela säsongen också. Jag är taggad på att göra bra lopp!