Vann premiären - nu laddar Linus för EM

Han vann första deltävlingen i Sverigecupen - nu laddar Linus Vesterlund för EM. "Formen är fin, jag känner mig pigg och bra" säger han.

14-årige Linus Vesterlund från Piteå är redo för EM där hans tränare Jocke Sjöberg tror på stora chanser.

14-årige Linus Vesterlund från Piteå är redo för EM där hans tränare Jocke Sjöberg tror på stora chanser.

Foto: Jessica Vesterlund

Sport2019-09-30 16:30

14-årige Linus Vesterlund bor i Piteå och tävlar för Soo Shim i taekwondo, en av många kampsporter som beskrivs så här:

"Taekwondon har sitt ursprung i Korea och betyder foten och handens väg. Rörelserna är uppbyggda i en defensiv anda och lägger större vikt vid sparkar än de flesta andra kampsporter. Träningen är fysiskt – men också mentalt – utmanande och skapar goda förutsättningar för ett gott uppförande, en stark självkänsla och en vilja av stål."

Linus Vesterlund är en stor talang som redan tävlat internationellt. När säsongen drog igång med Sverigecupen nere i Göteborg anmälde han sig i en tuffare viktklass - junior 55 istället för kadett 49 - för att få äldre och bättre motstånd.

Hur det gick? Linus Vesterlund vann finalen.

- Han mötte både äldre, större och starkare spelare (som deltagarna kallas), ett bevis på att han verkligen är duktig. Han körde riktigt bra, det båda gott inför framtiden, berömmer tränaren Joakim Sjöberg.

- Det var tre tuffa matcher men gick riktigt bra, berättar Linus.

Trodde du att du skulle vinna?

- Ja det är klart, men man vet ju aldrig...

Tre deltävlingar ingår i Sverigecupen, de övriga två blir i Skellefteå (oktober) och Helsingborg (november). Dessutom avgörs SM i Borlänge (december).

Men innan dess ska han tävla i EM för juniorer. Linus Vesterlund reste ner till Marina D'or i Spanien där mästerskapet avgörs senare under veckan.

Trots sin unga ålder har Linus Vesterlund redan internationell erfarenhet och har tävlat i både EM och VM tidigare.

- Linus är en stor talang som gjorde bra ifrån sig redan ifjol i EM och VM. Nu har han tagit ytterliga ett steg och han har absolut kapacitet att vinna EM, ingen tvivel om det, menar Joakim Sjöberg.

Linus åkte ner till Spanien med ett härligt uppfriskande självförtroende.

- Formen är fin, jag känner mig pigg och bra.

Vad är dina styrkor?

- Modet. Oavsett om jag möter någon som är två meter lång blir jag aldrig rädd. Taktiskt och tekniskt känner jag mig också stark, jag kan hålla mig cool hur matchen än ser ut.

Han hymlar inte om att han har guld i sikte i EM.

- Klart jag vill vinna, det är därför jag åker dit. Jag vill ta mig så långt som möjligt. Ifjol mötte jag äldre men i år är de jämnåriga så jag har större chans nu.

Linus Vesterlund, Soo Shim Piteå, vann SM och räds inte motståndet i EM.
Linus Vesterlund, Soo Shim Piteå, vann SM och räds inte motståndet i EM.
Karta: Marina d'Or
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!