KRÖNIKA Piteå Hockey har arbetat sig upp till tabelltoppen i norra allettan genom någon enstaka toppmatch och flera gedigna dagsverken. Onsdag afton väntar en tuff utmaning när tabelltvåan Borlänge står på bortameny.

Triumferna mot toppkollegorna Mariestad (b) och Västerås (h) samt i viss mån Östersund (b) är matcherna där tabellettan Piteå Hockey kunnat lämna rinken med ett brett leende på läpparna. Efter övriga sju har nog känslan några gånger varit den att ”vi kan bättre”. Ett styrkebesked i sig att Piteå toppar trots att långt ifrån allt gått på räls i de tio inledande matcherna.

Fyra poäng av nio möjliga mot i tur och ordning Östersund, Boden och Kalix nog ändå en missräkning efter Västeråskrossen i LF Arena. Borlänge lär bli en fingervisning om det handlar om trötthet i kombination med formtapp eller om det rent av var en liten omedveten underskattning som hemsökt gruppen efter hyllningarna mot Västerås.

Piteå vinner mot Borlänge ifall laget hittar fram till närheten av sin högstanivå, men helt klart måste man upp ett par snäpp med senaste norrderbyn mot Boden och Kalix som måttstock.

Ett lag som tappat ganska rejält i slagkraft är Skellefteå. Lördagens bleka insats mot Frölunda satte tydliga spår vad gäller stöttning och publikintresse. Trots att Skellefteå stod inför en ytterst viktig trematchersvecka innan OS fylldes endast hallen till hälften mot Rögle tisdag kväll. Och faktum är att även om lagets förstalina levererar publikfrälsande hockey med jämna mellanrum räcker det tydligen inte för en åskådarmassa som blivit serverad toppunderhållning och spänning mer än tio säsonger i följd. På sätt och vis kan man tycka att det är nu Skellefteå behöver stödet från läktarna mer än någonsin tidigare. Å andra sidan är det lätt att förstå de som gnäller om att det krämas ut alldeles för litet ur materialet. Mellan flyktande Jesper Olofssons 4¬-1 mål mot Karlskrona för ett par veckor sedan och samme mans 1¬-0 mot Rögle, tisdag kväll, rann 125,24 spelminuter iväg i Skellefteå Kraft Arena. Tänka sig!

Det kan mycket väl bli så att ett kommande Play In mellan Skellefteå och Luleå blir det närmaste en sprakande hockeyfest som publiken längst upp i norr kommer längre fram i vår. Ja,

Piteåpubliken kan nog hoppas på play off och kanske till och med kvalserien, men pratar vi SHL ses en kvartsfinal som en seger för Skellefteå och Luleå idag.

Vore jag i Skellefteåledarnas kläder skulle jag vaska om rejält i de tre första linorna. Det finns en hel del outnyttjade resurser där som kanske skulle vakna i annan omgivning. Skellefteå av idag verkar vara hierarki-styrt på ett negativt vis. Sedan skulle det nog inte skada att slå en signal till gamle backen Matin Sevc i Liberece. Han skulle tillföra en hel del i Skellefteå.

Har skrivit det tidigare och påpekar det igen. Luleå ser allt starkare ut och med målvakter som Filip Gustafsson och Joel Lassinantti blir länets slagskepp en svårflirtad motståndare för alla lag.

Men som det ser ut i dagsläget är en kvartsfinalplats lika med seger för SHL-lagen i norr.

Till sist…

…kryddas ett redan stjärnspäckat Luleå/MSSK med kanadensiskan Jennifer Wakefield. Står svensk damishockey inför ett värvningsrally till slutspelet, månne?