Stjärnorna dominerade: "Jobba hårt och njut"

Att Charlotte Kalla och förra säsongens stjärnskott Frida Karlsson parkerade i toppen förvånade ingen. "Alla visste hur starka de är", säger femman Emma Ribom.

Prispallen i damernas premiärlopp bestod av Frida Karlsson, etta, Charlotte Kalla, tvåa, och Moa Lundgren, till höger trea.

Prispallen i damernas premiärlopp bestod av Frida Karlsson, etta, Charlotte Kalla, tvåa, och Moa Lundgren, till höger trea.

Foto: Mats Henriksson

Längdskidåkning2019-11-22 16:25

Redan efter 1,5 kilometers åkning så hade Kalla och Karlsson de två tätpositionerna och det var något som de inte släppte under hela loppet. I mål så var de en halv minut snabbare än trean Moa Lundgren.

För länets stora hopp på damsidan så var premiären efterlängtad.

– Jag fick ett sms av min syrra i morse och hon skrev "jobba hårt och njut" det var en bra påminnelse. Det är just detta som jag har jobbat för hela sommaren, säger Kalla.

Frida Karlsson skulle dock visa sig bli en alltför tuff nöt att knäcka. Efter närapå halva distansen så var Karlsson 7,5 sekunder före Kalla.

– Jag är nöjd med genomförandet. Frida (Karlsson) var stark och jag vet vilken kapacitet hon har. 

– Det var fina förhållanden och rättvist, säger Kalla direkt efter målgång. 

– Jag försökte bara ligga på och hålla trycket. Vid den här tidpunkten på säsongen så är varje genomkörare oerhört viktig. Det här var precis vad jag ville ha i dag.

Segraren Frida Karlsson erkände att utgångsfarten kanske var i tuffaste laget.

– Jag kanske öppnade lite hårt och fick betala lite på slutet för öppningen. Jag blir lätt lite ivrig, men det är bara att analysera loppet och gå vidare, säger Karlsson innan hon fortsätter:

– Det var en stor bonus att jag vann i dag.

Piteå Elits Emma Ribom var tidigt i loppet den åkare som var närmast Kalla och Karlsson, men under andra halvan av loppet så tappade hon lite tid.

Det blev en slutlig femte plats drygt 50 sekunder efter Frida Karlsson.

– Jag är mest nöjd med att jag åkte skidor i dag. Jag hade en trygghet i det jag gjorde och jag  gled ut på skidorna och då kan det gå fort, säger Ribom.

Hade du några resultatmål i dag?

– Nej jag fokuserade bara på min prestation och hur jag ville åka runt banan. Mitt mål var att varje stavtag skulle vara viktigt i dag, säger Ribom.

Ribom var tolv sekunder från Elina Rönnlund och en fjärde plats, men en krasch förstörde jakten i slutet av loppet.

– Jag hade bra med krafter på slutet, men jag ramlade i sista kurvan in på stadion och det var ju tråkigt när det var precis när jag skulle inleda slutspurten, säger Ribom innan hon avslutande säger.

– Men jag tar med mig en riktigt bra känsla inför fortsättningen.

Imorgon lördag väntar 10 km klassiskt för damerna.

Topp 3

1) Frida Karlsson, Sollefteå, 23:28:3, 2) Charlotte Kalla, Piteå Elit, 23:34:5, 3) Moa Lundgren, IFK Umeå, 24:05:1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!