Första helgen i januari avgörs Skandinaviska cupen i Piteå. Tävlingen avgörs samtidigt som Tour de Ski, men när det är OS bara en månad efter väljer flera bort den krävande touren. Det första stora namnet som blev klar var Charlotte Kalla, som Sporten berättade om i oktober.

– Jag kommer att tävla på Scancupen som går i Piteå i början av januari, sa Charlotte Kalla då.

Och startfältet i OS-uppladdningen kommer bli riktigt starkt. Utöver klubblag kommer åkare från Norge, Finland, Kina Estland, Lettland Litauen och Island att delta. Dessutom har Frankrike hört av sig och vill komma med några av sina absolut bästa åkare.

– Känslan är att det här håller på att bli jättestort. Det känns som att det här kommer bli den största tävlingen som vi har arrangerat i Piteå någonsin. Nog för att vi har arrangerat stora tävlingar förr, men det ser väldigt bra ut. Det är många åkare som vill ha en tävling innan OS, det blir som sista stora tävlingen, säger Jenny Axelsson som är tävlingsledare i arrangerade Piteå Skidallians.

Både Finland och Norge har meddelat arrangören att de kommer att komma med stora trupper. Dessutom har det norska landslaget ambitioner att skicka sitt sprintlandslag till Piteå. I nuläget är högaktuellt att det norska stjärnskottet Johannes Hösflot Klaebo tävlar. Dessutom jobbar Jenny Axelsson och övriga i Piteå Skidallians att Petter Northug ska ladda upp i Piteå.

– Det är lite osäkert men förhoppningen är att Johannes Hösflot Klaebo kommer, så är det. Sen kommer Finland också med många åkare då de pratar om att komma med 28 stycken.

Men det är alltså aktuellt med Petter Northug?

– Absolut, mycket troligt. Men med honom så vet man aldrig riktigt.

Vad skulle det betyda om han skulle komma till Piteå?

– Han skulle bli ett dragplåster för publiken, absolut. Sen tror jag ändå lokalt att den som drar mest lokal är Charlotte Kalla. Framförallt det hon har visat i säsongsinledningen.

Förutom Charlotte Kalla, vet ni vilka mer från det svenska landslaget kommer att åka?

– Just nu vet vi inte så mycket. Stina Nilsson har sagt att hon inte ska åka Tour de Ski, men det är tveksamt hon kommer ändå. Hon är ju som färdig för OS och har säkert fullt fokus på det. Men annars beror det mycket på vilka som väljer att åka touren, säger Jenny Axelsson.