Spelat 80 matcher mot Skellefteå – noll mål

Karl Fabricius roll i Luleå Hockey är inte att göra mål men en och annan puck trillar in med jämna mellanrum för Luleåveteranen. Men det gäller mot alla lag utom ett – rivalen Skellefteå AIK.

Karl Fabricius väntar fortfarande på sitt första mål mot rivalen Skellefteå AIK.

Karl Fabricius väntar fortfarande på sitt första mål mot rivalen Skellefteå AIK.

Foto: SIMON ELIASSON

Ishockey2020-02-11 06:00

Vi skriver 26 september 2006. Karl Fabricius spelar då i Frölunda och möter nykomlingarna i SHL, Skellefteå AIK, hemma i Scandinavium. Där och då är det första gången som Fabricius försöker sätta dit pucken bakom en Skellefteåmålvakt i SHL.

Nu skriver vi tisdag 11 februari 2020 och Luleå Hockeys kulturbärare ska kliva in hans 81:a möte med Skellefteå AIK, och många, många Skellefteåmålvakter senare, jagar Fabricius fortfarande sitt första mål mot Västerbottningarna i SHL-sammanhang.

Sporten träffar Fabricius efter lagets måndagsträning och 37-åringen blir full i skratt när den dystra statistiken kommer på tal.

– Jag vet att jag har haft något mål som blivit bortdömt och tänkte att fan ska det aldrig komma. Men egentligen tycker jag det är skitsamma, jag fokuserar inte så mycket på det och förhoppningsvis så kommer det när det behövs som mest, säger Karl Fabricius.

Men det finns en liten tröst för Fabricius, något som han gärna tar till orda om.

– Jag har gjort mål på dem i CHL i alla fall, det är en klen tröst, säger han.  

Luleåforwarden har genom åren mött lagets rival Skellefteå AIK totalt 80 gånger i SHL och SM-slutspel men aldrig lyckats göra ett enda mål på västerbottningarna. Det har förvisso blivit totalt 9 assist under dessa matcher.

Luleå Hockey har haft matchledigt under landslagsuppehållet och går in i omstarten i serieledning med nio poäng före tvåan Färjestad. I omstarten väntar alltså Skellefteå på bortaplan.

– Det spelar egentligen ingen roll vad man gjort fram till ett derby. Man får sopa allt som varit under mattan eftersom det är en unik match, säger Fabricius.

37-åringen fortsätter:

– Det gäller att vi spelar vårt spel. När vi gör det fullt ut så kan vi slå vilket lag i serien som helst men kommer vi ifrån det så hamnar vi i trångmål oavsett vilka vi möter. Men om vi fokuserar på vårt spel så kommer vi sätta oss i en position för att kunna vinna matchen.  

Luleå Hockey kliver nu in i slutskedet på grundseriesäsongen innan det annalkande slutspelet tar vid. Fabricius ser fortfarande förbättringspotential i laget.

– Vi har inte spelat vår bästa hockey ännu och förhoppningsvis ska vi göra det under den senare delen av säsongen, säger Karl Fabricius.

Under tiden i Luleå har Fabricius spelat 66 norrderbyn och under tiden i Frölunda mötte han Skellefteå 14 gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!