– Hästen var pigg och glad när jag släppte ut honom i hagen på morgonen. De flesta hästarna i hagarna bredvid började springa upp och ned som de brukar. Så också Scandalen som plötsligt låg död i hagen. Med stor sannolikhet var det något invärtes som brast, berättar Lars Marklund.

Scandal Play kom som 4-åring till Lasse efter sejourer hos Robert Bergh och Stig H Johansson. Han vann direkt i debuten på Bodentravet. Följde upp med en V75-seger i klass II på Mantorp i april och november samma år segrade han i gulddivisionen på Rommetravet utanför Borlänge.

Resten av karriären blev ett stycke svensk travhistoria. Med sina 22 V75-segrar - Scandalen han med att vinna V65 som då var det största lördagsspelet redan som 3-åring, debutseger på Rommen även där - blev Scandal Play en av de segerrikaste i V75-historien tillsammans med namn som kallbloden Bork Rigel, Järvsöfaks och varmblodet Dream Of Goal.

Artikelbild

I dagarna har Norrbottens bästa travhäst genom tiderna, Scandal Play, fyllt 25 år. Hipp hipp hurra! Galleriet gratulerar stort. Här är ”Scandalen” med travtränaren Lars Marklund.

Scandal Play vann Olympiatravet två gånger. Hans sex starter i rad i det loppet är ett svårslaget rekord. Sju raka av sju möjliga i gulddivisionen är ett annat svårslaget rekord. Konungens Silverhäst som måste vinnas tre gånger innan den hamnar hästägarens ägo löpte Scandal Play hem vilket endast Xanthe klarat tidigare.

Scandal Play sprang in 12 122 713 kronor i sina 153 starter. Han vann 50 av loppen, slutade tvåa i trettiosex och trea i tjugotre. Segerprocenten var 33 och platsprocenten hela 71.

Scandal Play tog farväl av Bodenpubliken i tävlingssammanhang med Lasse Marklund i sulkyn i gulddivisionen i V75 som 12-åring sommaren 2002. I juni 2015 processerade ekipaget defileringen till Norrbottens Stora Pris på hemmabanan inför 11 000 åskådare vilka många tagit hästen till sina hjärtan under och efter den fantastiska karriären.

Ägare under åren var Per Lundkvist, Krister Finsson, Lars Hardell och Lennart Bryggman.

Artikelbild

– Han har betytt väldigt mycket för mig. Att få ha en sådan fin häst har gjort att jag fått uppleva mycket, säger Per Lundkvist.

TV: Se hyllningen till Scandal Play här.