Luleå har vunnit två SHL-derbyn i Skellefteå och Skellefteå har svarat för samma prestation i Luleå.

Torsdagens drabbning visade varför Luleå är ett topplag medan Skellefteå tvingas kämpa för en play in-plats.

Joel Lassinantti fortsätter att imponera mellan stolparna i Luleå och framför sig har har för det mesta fem utespelare som ser till att hålla motståndaren på rätt sida om kroppen. Luleås pjäser vet precis vad de gör på isen i varje byte och det betalar sig iform av sköna poäng oavsett om laget möter motstånd som lastar dubbelt så mycket puck mot målet äv vad man själva förmår.

Eller förresten, förmår. Det är fel ord i sammanhanget. Dagens Luleåupplaga är inte bara supervassa på att tillsammans med målvakterna Lassinantti och Niklas Rubin freda egna kassen. Coachen Tomas "Bulan" Berglund, nyligen fyllda de 50 tänka sig, har en mängd offensiva verktyg i lådan att nyttja och Luleå kan skifta färg/spelsätt likt en kameleont om det så krävs.

Skellefteå har endast prickat in två puckar under de senaste sju perioderna. Som det ser ut i tabellen när nio omgångar återstår blir kampen om fiaskoplatsen, den elfte som innebär att man missar play in, en fajt mellan Tommy och Tommy. Skellefteås tränare Tommy Samuelsson och Linköpings Tommy Jonsson.

Torsdag förmiddag lottades första ronden till play off- ett av de tre steg som måste klaras för en plats i den allsvenska kvalserien. Piteå fick i egenskap av bästa fyran i Allettan välja först och valet föll på Teg, ett lag som tränas av PHC-förvärvet Erik Rainerssons pappa Patrik. Ifall Piteå, som alla väntar och tror, klarar det hindret väljer Piteå förmodligen Kalix. Om nu Kalix slår ut det lag som de flesta ville undvika, nämligen Segeltorp. Ifall jag var i Piteåledarnas kläder skulle mitt val i en eventuell play off två-runda absolut inte bli Kalix. Plockar man bort de inbördes derbyna i Allettan tog faktiskt Kalix mer poäng än tabellettan Boden mot övriga åtta gäng. Boden vann åtta av aderton matcher efter tre perioder och i mina ögon är Kalix en minst lika svår motståndare. Boden var dock absolut bäst i klassen på en sak. Att knipa bonuspoäng och att hitta en väg att vinna hockeymatcher de gånger spelet inte fungerade fullt ut. Att vinna sju av åtta matcher under förlängning eller straffar är en bravad i sig. Vi får se hur det landar efter play off ett och två, men ganska mycket talar för att Kalix eller Piteå gör upp om en plats i allsvenska kvalserien i bäst av tre mot Boden någon gång i mitten av mars.