Trots sin ringa ålder går Simon Rankvist, från Munksund, att känna igen från resultatlistorna sedan ett par år tillbaka.

– Jag började köra watercross när jag var 16. Det har väl blivit en liten grej att jag var yngst då och att jag fortfarande är yngst nu, menar han.

Men intresset för snöskotrar har följt med honom länge. Ända sedan barnsben.

– Ja, man är ju nästan född på en skoter, skrattar Simon.

Hans första säsonger i watercross gick mest ut på att vara med och lära. Nu tar han – liksom många andra utövare – sporten på större allvar.

– SM har blivit mycket större. Nu handlar det inte om att lattja längre. Alla försöker få sporten att växa och alla vill träna och bli bättre, men vi är begränsade eftersom det är svårt att hitta ställen där vi får köra. Det är synd.

Den 23 juli fyller Simon Rankvist 19 år, och även om han börjar blicka högre upp i resultatlistorna kör han fortfarande avslappnat.

– Just eftersom att jag är yngst behöver jag inte känna någon stor press heller. Det är mest bara roligt att köra mot de som är äldre och visa att jag också kan köra bra.

Men visst blir det lite annorlunda att tävla inför hemmapubliken i Södra hamn.

– Ja, det blir ju lite extra press. Många man känner kommer och tittar och man vill ju prestera på hemmaplan. Men det ska bli riktigt roligt. Tävlingen i Piteå är stor och det kommer typ hur mycket folk som helst.

Till den här säsongen har Simon bytt sin Polaris mot en Arctic Cat.

– Jag har bytt maskin nästan varje år, och Arctic var väl det enda märket jag inte hade testat på vatten, förklarar han.

Men säsongsinledningen har varit sisådär.

– Det har börjat tungt med den nya maskinen. Vi har haft problem att få den att gå nog fort. Polarisen gick snabbare på vattnet, men den hade jag ju i ett par år och hade hunnit ställa in.

Simon Rankvist hoppas få ordning på skotern inför lördagens hemmatävling.

Ifjol blev han tolva i kvalet i Södra hamn, men efter tekniskt strul kom han aldrig till start i C-finalen.

Hur lyder målsättningen nu?

– Med tanke på hur säsongen varit hittills har jag inga jättestora förväntningar, men om maskinen går bra hoppas jag ta mig vidare till finalerna.

Han medger att han hunnit sänka skotern ett par gånger i sommar. Rådande värmebölja kom lägligt inför helgens watercross.

– Nu lär det vara skönare i vattnet, säger Simon.

Men du tänker inte bada på lördag?

– (skratt) Nej, inte på tävlingen i alla fall.