Öppningsceremonin sker den 24 juli 2020, en tid på året då Tokyo normalt registrerat en medeltemperatur på 25 grader men som i kombination med hög luftfuktighet kommer att ställa såväl idrottare som publik på prov.

Den här sommaren har dock, enligt medier i Japan, mer än ett dussin människor dött när temperaturen överstigit 40 grader i den japanska huvudstaden. Farhågor finns för att det ska vara liknande temperaturer under spelen.

Omsorgsfulla förberedelser

Artikelbild

| Värmen kan bli ett stort problem under OS i Tokyo om två år såväl för deltagarna som för åskådarna. Nu planerar arrangörerna för åtgärder som ska underlätta, både fläktar på arenorna och ett anpassat tidsschema. Arkivbild.

Arrangörerna tar värmehotet på stort allvar och planerar för en mängd motåtgärder.

Bland dessa märks kylfläktar för åskådarna på arenorna samt en anordning som ska mäta värmenivån på varje arena och snabbt återkoppla till arrangören för att denne ska kunna anpassa förutsättningarna på arenorna utefter väderläget. Även tidsschemat kan komma att anpassas så att deltagarna ska utsättas för så lite värme som möjligt. Det i Japan så populära maratonloppet planeras att få en starttid i gryningen.

Även från svenskt håll håller man koll på de klimatförhållanden som de svenska deltagarna kan komma att utsättas för om två år.

Acklimatiseringsfrågan i Tokyo är ännu tuffare än den var i Rio med stor värme, hög luftfuktighet i kombination med den långa resan och den stora tidsskillnaden, säger Peter Reinebo, verksamhetschef vid SOK (Sveriges olympiska kommitté), till TT.

"Påverkar alla"

Reinebo säger att det blir viktigt att vara omsorgsfulla i förberedelserna inför OS.

Att ha varit i den miljön är ännu viktigare nu. Det är det ena, det andra är att man måste räkna med längre tid för att acklimatisera sig för värmen och fukten.

TT: Kan du jämföra med något tidigare OS?

Lite som Atlanta 1996. Men då blev det aldrig så varmt och fuktigt som vi hade förberett oss för utan det blev det svalaste på länge.

TT: Vilka är det tuffast för?

Det är framförallt tufft för utomhusidrottarna. Ju längre du är ute, desto mer exponerar du dig. Men det påverkar alla eftersom du ska upp på prestationsnivå, säger Reinebo.