Det är inte helt enkelt att förklara vad pickleball handlar om. Beroende på vem man frågar kommer förklaringarna att variera, men i stora drag är det en blandning mellan flera olika racketsporter.
Banans mått är tagna från badminton medan nätet mer påminner om tennis och racketen liknar de i pingis. Lägg därtill en gnutta innebandy, för bollen är snarlik, och så har du fått pickleball.
– Men jag skulle säga att det främst liknar en blandning av strandtennis och minitennis, just med tanke på racketen och storleken på banan, säger Samuel Lindqvist som är tennistränare i Piteå racketklubb.
I Piteå finns möjlighet att boka bana för pickleball i Hellströms Arena, men än så länge bara dagtid och för spontanidrottade. Det är inget som ingår i Piteå Racketklubbs gemensamma träningsverksamhet.
– Vi har inga träningstillfällen för det just nu. Vi behöver våra tennisbanor (till tennis och badminton på kvällarna) så ofta som möjligt. Om vi hade haft fler banor hade vi haft större möjligheter att kunna erbjuda pickleball. Men det är något vi siktar på i framtiden, absolut.
I USA har pickleball sina anor från 1960-talet, men ansågs länge bara vara för lek eller motion. På senare år har sporten dock fått rejäl skjuts, framför allt i Florida, och med det har även intresset i Sverige ökat.
I oktober hade till exempel svenska pickleballigan, där fyra lag från Småland deltar, seriepremiär för första gången någonsin.
I norra Sverige syns inte samma uppsving ännu, men det kanske kommer ...
– Några större tävlingar finns inte här uppe, men vi får väl se om det börjar hända något, säger Samuel Lindqvist och fortsätter:
– Jag vet att de körde SM i Sundsvall i våras och i Umeå finns lite mer träningsmöjligheter, så det har börjat klättra uppåt i landet lite mer.
I Piteå hittar man alltså bäst möjligheter för att spela pickleball dagtid. Bland annat därför har Piteå Racketklubb bjudit in "65-plussare" till ett antal prova på-dagar i Hellströms Arena, men inte bara för att låta dem testa pickleball, utan även mjuktennis, badminton och padel.
– Vi ansökte om bidrag, specifikt för den här 65-plusgruppen, och fick in lite pengar. Då valde vi att dra igång lite öppna tider för att kunna visa upp de olika sporterna, berättar Kasper Pelli.
Han är badmintontränare i föreningen och har tillsammans med Samuel Lindqvist varit instruktör under träffarna.
– Men efter att deltagarna är klara är målet att de ska kunna boka tider själva och kunna spela på egen hand. Vi har även startat en facebookgrupp där de kan söka om det finns andra som vill åka till hallen och spela någonting, fortsätter Pelli.
Hellströms Arena används redan flitigt kvällstid, men på det här sättet hoppas man även kunna öka beläggningen dagtid.
– Och så är det ju ett sätt att förbättra folkhälsan. Det är det som är tanken.