Siffrorna visar – bättre vår än guldsäsongen

Trots sämre resultat visar siffrorna att Piteå IF gjorde en prestationsmässigt bättre vårsäsong än i fjol. Nu hoppas tränaren Stellan Carlsson att laget kan lyfta ytterligare.

Piteå hade 42 inspel i straffområdet i 2–1-vinsten mot Limhamn/Bunkeflo.

Piteå hade 42 inspel i straffområdet i 2–1-vinsten mot Limhamn/Bunkeflo.

Foto: Pär Bäckström/TT

PITEÅ2019-07-10 06:00

Piteå IF fick i fjol en drömstart på säsongen då man vann sju raka matcher på vårsäsongen.

Succéstarten bärgade att Piteå kunde ta ett historiskt första SM-guld.

– Vi hade otroligt bra utdelning förra våren på lagen som vi mötte. Men tittar vi på alla parametrar i spelet har vi egentligen gjort betydligt bättre prestationer den här våren jämfört med de sju matcherna i fjol. Vi har haft den här utvecklingen i många år att vi har tagit kliv i vårt sätt att spela, eftersom vi tränar på att förbättra alla saker i spelet. På något sätt brukar det landa in i gänget efter uppehållet. Jag tror absolut att vi kan ta steg den här hösten och utvecklas och bli bättre. Sedan kommer motståndarna göra det också, vilket betyder att vi måste ta ännu större kliv, säger Stellan Carlsson, tränare i Piteå IF.

Stellan Carlsson berättar att Piteå IF sedan flera säsonger tillbaka jobbar med analysföretaget Instat.

– Det är en jätteviktig del och vi har hela tiden jobbat väldigt noggrant med analysen. Det är ju naturligtvis att vi tittar på matcher och klipper ut saker utifrån matchplaner och hur vi ville att det skulle se ut. Instat ger ju en väldigt direkt återkoppling hur många avslut du har, varifrån du och motståndarna skapar chanser samt hur många rätta passningar du har. Både som lag och individ, säger han och fortsätter:

– Efter en match känner du massa saker, och då blir man lätt som en supporter. Men det har man inte riktigt nåd med, utan vi behöver en faktisk kunskap hur matchen var.

Som ett exempel plockar Stellan Carlsson upp sista matchen före uppehållet då Piteå hemmabesegrade nästjumbon Linmhamn/Bunkeflo med 2–1.

– Det är en match där vi spelar fantastiskt bra, men vi vinner den bara med uddamålet. Det visar en jämn match i resultatlistan, men vi hade hela 42 inspel i straffområdet. Det kan vara någon form av Europarekord. (skratt) Siffrorna är i alla fall extrema. Då kan det vara ganska viktigt att ta med sig hur matchen faktiskt var, och sedan måste vi såklart fundera på hur vi kunde ha utnyttjat alla de fina inspelen.

– Sedan tar jag gärna dåliga siffror om vi vinner matchen. Men ser vi i ett längre perspektiv, och att man vill vara framgångsrik övertid, kan vi inte jobba med känslor. Du behöver vara ganska klar med hur du vill göra, och då behöver man olika parametrar. På så sätt är det ett bra hjälpmedel, men sedan finns det givetvis andra sätt att fram än just Instat.

Även fast prestationerna såg bättre ut i inledningen av den här säsongen är det svårt, om inte omöjligt, att mäta vissa saker i spelet.

– Tittar vi på förra årets matcher så vann vi väldigt många täta matcher. Vinnarinstinkten var så otroligt hög hos spelarna, och det är svårt att mäta. Sedan är det svårt att mäta hur det är att vara regerande svenska mästare utifrån hur motståndarna ser på matcherna och taktiskt anpassar sig. Det vi får titta på är de delarna som vi själva vet är viktiga. Hur man tar sig fram, skapar chanser och så vidare, säger Stellan Carlsson och betonar hur viktiga de taktiska delarna i fotbollen är:

– Fotboll är ett spel på en väldigt stor yta med 22 spelare. De taktiska delarna hur man disponerar matchen är så viktig, och det tycker jag man kunde se under VM. De lagen som hade koll på de taktiska bitarna var lagen som gick längst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!