Piteå IF har upplevt en sanslöst bra start på säsongen.
Sex vinster på lika många matcher.
Det är långt ifrån någon slump.
– Sannolikheten att Piteå inte skulle vara ett bra lag är 0,1 procent, säger David Sumpter.
– Just sex vinster i rad är en magisk gräns när vi ska bedöma att ett lag är briljant. För att något ska vara statistiskt säkerställt brukar vi prata om 95 procent inom forskningen och chansen att Piteå är briljant uppgår efter vinsterna till 94 procent, säger han.
Hur stor är chansen att Piteå vinner allsvenskan?
– Eftersom så mycket i fotboll är tur och slump kan inget tas för givet, det ska fungera hela säsongen. Utan att ha räknat ut exakt utifrån programmen i min dator skulle jag säga att det är 50-60 procent att Piteå vinner, säger David Sumpter.
Den engelske professorn i statistisk matematik vid Uppsala Universitet blev välkänd inom fotbollskretsar när han skrev boken ”Fotbollens matematik”.
Just nu står Premier League-klubbarna på kö för att ta del av hans kunskaper som presenterats i boken.
– Jag tränar ett pojklag födda 05 och nyligen hade vi West Hamn på besök under en träning. Det var häftigt, säger han.
I boken beskriver han hur fotbollen är matematiskt uppbyggd. Allt ifrån hur Barcelonas framgång bygger på ett passningsnätverk som liknar Tokyos tunnelbana till råd när tränarna ska satsa på seger eller kryss i en match.
Många teorier i boken stämmer också mycket väl in på Piteå IF:s spel i damallsvenskan.
Piteå anses inte tillräckligt bra för att ha någon A-landslagsspelare. Utifrån skulle vi kunna dra slutsatsen att enheten är bättre än de enskilda delarna.
Det bevisar du också i din bok.
– Alla bra lag spelar tillsammans som en enhet. Det går inte att leva på enskilda stjärnspelare. Det ger matematiken också stöd för. Kortfattat så räcker en liten höjning av den egna individuella inställningen långt i och med att resultaten multipliceras med varandra. Lika fort går det åt andra hållet när ett lag faller igenom. Då multipliceras de individuella insatserna också. Därför är fotboll ett spel där enheten kan bli bättre än varje del egentligen är, säger Sumpter.
Han fortsätter:
– Men se om en del försvinner som Salah i Champions League-finalen. Hans del är inte så stor även om han är bäst, men det påverkade övriga som blev sämre och laget kollapsade. Då visar också matematiken att det är svårt att hitta tillbaka, tyvärr för mig som Liverpoolsupporter den här gången.
Sumpter har studerat djurgruppers gemensamma agerande, exempelvis fiskstim.
Där kan hela grupper synkroniseras utifrån att de agerar som fisken bredvid.
– Och i fotbollen är det här jätteviktigt i defensiven. Ett väldigt synkroniserat spels syns på att en ledare rör sig först och övriga följer efter med samma rörelse efter en kort fördröjning.
I djurvärlden heter det subtil ledare, på fotbollsplanen ofta kulturbärare och ledargestalt.
Det låter som att du pratar om Piteå IF hela tiden.
– Jag kanske får studera laget. Det skulle vara intressant.
Till sist. Idrottare säger att de ger 110 procent. Hur är det möjligt?
– Haha, det är mitt favorituttryck. Det går faktiskt att ge 110 procent om det betyder att du ska vara tio procent bättre än senast förutsatt att du inte presterade fullt ut då, men de flesta använder det i fel sammanhang och borde säga 100 procent.