Ny idrottsklubb bildad i Piteå: "Måste använda hjärnan"

En ny idrottsförening har bildats i stan. Piteå Klätterklubb välkomnar alla som vill testa, även den som är höjdrädd.
– Det är som med alla andra rädslor, man måste utsätta sig för den för att den ska försvinna, säger Andreas Aspvik.

Piteå Klätterklubb är en ny förening med ambitioner att växa. Under vintern har man bjudit in till flera prova på-dagar, både för stora och små. Här är det Gabriella Viklund som raskt tar sig upp för klätterväggen.

Piteå Klätterklubb är en ny förening med ambitioner att växa. Under vintern har man bjudit in till flera prova på-dagar, både för stora och små. Här är det Gabriella Viklund som raskt tar sig upp för klätterväggen.

Foto: Andreas Elvstrand

Piteå2025-03-21 05:30

Andreas Aspvik har varit drivande i att starta föreningen och förutom att han själv är aktiv klättrare är han även instruktör och ordförande.

Han kommer ursprungligen från Kiruna, men det var när han bodde i Luleå som han fick upp ögonen för sporten. 

– Det var i samband med att Klätterhuset öppnade i Luleå. Jag och en polare tänkte att det skulle vara roligt att testa, så på den vägen är det. Nu har jag hållit på med det här i fem år, förklarar 33-åringen. 

Och nu bor han alltså i Piteå dit han tagit klättringen med sig. 

– Jag tyckte att det saknades en klätterförening här. Intresset fanns, men klättrarna var utspridda och det saknades driv och en tydlig samlingsplats. Då var vi ett gäng som bestämde att vi borde bilda en egen förening.

Så föddes Piteå Klätterklubb.

Än så länge är det en liten förening, men de medlemmar som finns brukar träna två eller tre gånger i veckan inne i Norrmalmias B-hall på en mindre avskild yta.

– Det är bara en tunn plywood-skiva som skiljer från resten av hallen, så det kan vara ganska öronbedövande när de tränar fotboll eller innebandy här intill.

undefined
Andreas Aspvik är den som i huvudsak varit drivande att starta den nya klubben i Piteå. "Jag tyckte att det saknades en klätterförening här", säger han.

Tills vidare använder man utrymmet som finns att tillgå och den 6-7 meter höga klättervägg som Friluftsfrämjandet äger, men förhoppningen är att så småningom hitta en ny lokal.

– Det är lite moment 22. Vi behöver en egen lokal för att locka fler medlemmar och vidareutveckla verksamheten. Samtidigt behöver vi fler medlemmar för att det ska vara motiverat med en egen lokal, säger Andreas Aspvik och fortsätter:

– Hallen är i slitet skick och väldigt liten, vi är många i klubben som skulle vilja fixa upp den. Samtidigt är det svårt att motivera att lägga tid och resurser på en annan förenings anläggning.

undefined
Klätterväggen inne i Norrmalmia är cirka 6-7 meter hög, men det finns såklart också lägre punkter man kan klättra.

Hallens bristande storlek gör att många av Piteås klättrare i nuläget pendlar flera timmar i veckan till antingen Skellefteå eller Luleå, vilket gör att träningen blir svårtillgänglig, särskilt för barn och ungdomar som saknar körkort. 

Alltjämt har Piteå Klätterklubb en tydlig ambition att växa. 

Med hjälp av sociala medier och genom att bjuda in till prova på-tillfällen försöker man locka nya medlemmar. Det är också i samband med ett av dessa testtillfällen som PT tittar förbi i Norrmalmia. 

Några barn och deras föräldrar är då i hallen och provklättrar och på sikt är förhoppningen att kunna starta egna träningsgrupper för barn och ungdomar.

undefined
I framtiden vill Piteå Klätterklubb kunna starta träningsgrupper för barn och ungdomar. Vi kan gissa att bröderna Samuel och Adam Holmström skulle nappa på den idén.

Piteå Klätterklubb vill visa att klättring inte bara är en friluftsaktivitet eller en extremsport, utan att i det själva verket kan vara en mycket säker sport som lämpar sig för alla åldrar och har många olika ingångar. 

Vad gör klättring till en bra sport att börja med?

– Det är väldigt utvecklande och finns ett tydligt mål som helt enkelt är att ta sig upp, säger Andreas Aspvik och fortsätter: 

– När man lyckats kan man sätta nya mål och testa svårare saker. Det tycker jag är bland det roligaste. Det utvecklar en både fysiskt och psykiskt eftersom mycket handlar om problemlösning. Man måste använda hjärnan och inte bara musklerna.

Och om man är höjdrädd, går det att klättra ändå? 

– Ja, helt klart. Det är många som börjat med höjdrädsla men efter ett tag släpper det. Det är som med alla andra rädslor, man måste utsätta sig för den för att den ska försvinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!