I lördags hölls Svenska Ishockeyförbundets årsmöte där ishockeyns nya seriestruktur för de tre högsta serierna beslutades.
En majoritet på årsmötet valde att rösta igenom Ola Lundberg serieutredning som betyder att från och med säsongen 2020/21 blir det direkt upp- och nedflyttning av ett lag i de tre högsta serierna.
Den kommande säsongen blir alltså den sista då två lag har chansen att gå upp i en serie via kvalspel.
Även Norrbottens ishockeyförbund valde att rösta igenom förslaget.
– Det stod tidigt klart att en majoritet föreslog en direkt upp- och nedflyttning. Sedan har framförallt hockeyettan, men även hockeyallsvenskan, jobbat att försöka få till att fler lag ska komma upp, vilket jag har full förståelse för. Nu fanns det egentligen bara ett förslag på bordet, och det var för eller emot direktuppflyttningen. Med den stora majoriteten såg vi inte heller någon annan anledning att ändra vår ståndpunkt. Vi valde därför att följa majoriteten, säger Michael Persson, ordförande vid Norrbottens ishockeyförbund.
Det var på ett förmöte inför årsmötet som det enligt Michael Persson stod klart att det var en stor majoritet för förslaget.
– Under resans gång stod det klart att SHL och de riktigt stora och röststarka distrikten var för förslaget. Vi kunde varken påverka på det ena eller andra sättet. Vi hade sagt ja tidigare, och det fanns ingen anledning till förändring. Det viktiga nu är att det blir vad man har sagt, och att alla parter ska få vara med och delta i processen hur spelet ska formas fram till upp- och nedflyttningen.
Norrbottens ishockeyförbund valde att rösta för förslaget trots att en majoritet av berörda klubbar i länet var emot förslaget.
Redan under hösten 2018 meddelade hockeyettan-klubbarna i länet (Boden, Kalix, Kiruna AIF, Kiruna IF och Piteå) sin ståndpunkt till förbundet.
– Jag förstår deras resonemang, absolut. Det har jag både förståelse och respekt för. Men som sagt det här är ett beslut för hela landet, och på förmötet fick vi reda på att förslaget skulle röstas igenom. Det fanns ingen påverkan för oss då det var för få som tyckte annorlunda i grund och botten. Nu var det ingen rösträkning på förmötet, men det var minst 80-20 till förslagets fördel. Vi sa från början att vi röstar för förslaget om vi inte får andra bra argument, och under resans gång fanns det ingen anledning för oss att ändra beslutet.