Få saker diskuteras så ofta i Sverige som maten på tallriken.
Teorierna är många om vad som är bäst – inte minst för idrottare.
– Men den här bygger på vetenskap.
Orden är styrkelyftaren Angelica Brage. Hon beslutade sig för att byta viktklass. Fem kilo, motsvarande tio procent av kroppsvikten skulle bort.
Det lyckades. Till sin hjälp hade hon näringsfysologen Anki Sundin.
– Vi har samarbetet i ett år och det har hjälpt mig otroligt mycket. Jag har lyckats gå ner en viktklass och behålla styrkan, säger Brage.
– Vi har utgått mycket från energimängder och näringslära. Vi har trappat ner energiintaget och gått mycket mot proteiner och vitaminer samt mineraler, tillägger Sundin.
Många på gym använder kosttillskott i samband med träningar.
– Det har jag gjort tidigare, men inte nu längre. Jag har inte det behovet eftersom jag optimerar min kost.
Anki Sund menar att börja med kosttillskott oftast är att börja i fel ände.
– Basen är att ha bra mat, äter man det då hjälper inte ytterligare proteinintag. Kroppen klarar inte av att ta emot det. Bara de som tränar på hög nivå kan eventuellt behöva kosttillskott.
Vad har du för tips till den som tränar två-tre gånger i veckan?
– Mjölkprodukter är mycket bra, de innehåller protein och aminosyror. Två ägg efter träningen ger också vad vi behöver. Ät också gärna lite kolhydroater också som färsk frukt eller bröd. Det är allt som behövs.
LCHF är populärt och åsikterna går isär, din syn på dieten?
– Den som går på LCHF måste äta mer protein eller fett om man vill prestera utan att få i sig kolhydroater.
En del läkare menar att cancerrisken ökar med LCHF-kosten. Hur ser du på det?
– Vi får se vad studierna visar om några år. Det är inte säkert att LCHF gör det men vi vet inte än.
Angelica Brage äter själv kolhydroater men i mindre mängder.
– Nyckelfrågan man ska ställa sig själv är "kan jag äta så här resten av mitt liv"? Om svaret är nej så är du inte på rätt väg, säger Brage