Kommunalrådet: "Otroligt värdefullt"

Uppbyggnaden av Europas störa vindkraftspark innebär en positiv inverkan för Piteå kommun. Bara i Skogsbergets 36 verk var 59 företag från Piteå inblandade.

Stefan Lundmark, nationell vindkraftsamordnare, berättar at Markbygden kommer bli en viktig del i Sveriges framtida elproduktion.

Stefan Lundmark, nationell vindkraftsamordnare, berättar at Markbygden kommer bli en viktig del i Sveriges framtida elproduktion.

Foto: Emil Larsson

PITEÅ2018-12-30 19:30

Energikommissionen har som mål att Sverige ska ha en 100 procentig förnybar elproduktion till 2040.

I målet är Markbygden 1101 en viktig del. När vindkraftsparken är fullt utbyggd kommer det produceras tio till tolv terawattimmar (TwH).

– Sverige har ungefär i dag 150 TwH så det blir ungefär åtta procent av Sveriges totala elproduktion. Det finns inget projekt som är i närheten i Sverige och intresset är gigantiskt både från regeringen och andra länder. Det här kommer bli en viktig del då kärnkraften ska fasas ut, säger Stefan Lundmark, nationell vindkraftsamordnare, som även jobbar på Piteå kommuns näringslivsenhet.

Vindkraftsparken har inte bara en betydelse för Sverige som land utan även för Piteå som kommun.

Under uppbyggnaden av Skogsbergets 36 verk deltog 59 företag från Piteå i etableringsfasen.

Enligt rapporten "arbetskraftförsörjning och sysselsättningseffekter vid etablering av vindkraft" ledde Skogsbergets uppbyggnad till 300 årsanställningar.

Fördelningen av anställningar var 42 procent regional/lokal arbetskraft, sex procent utanför regionen och 52 procent var utländsk arbetskraft.

– Jag tycker det här är jätteviktigt och en stor betydelse för Piteå kommuns företag. Sedan är vi kanske på väg i en svajigare konjunktur och då är ett sådant här projekt oerhört viktigt för att det kommer pågå i flera år framöver och det bygger en trygghet, säger Stefan Lundmark.

Anders Lundkvist (S), kommunalråd i Piteå, gläds åt att vindkraftsatsningen involverat så många lokala företag under byggtiden.

– Sedan tycker jag den mest intressanta delen är då hela parken är bygd. För den behöver i sig både service och tillsyn vilket är arbetstillfällen som inte går att göra annat än lokalt här. Det finns analyser som pekar på åtminstone ett par hundra arbetstillfällen. Det är otroligt värdefullt då den här delen av vår kommun verkligen är glesbygd, säger han och fortsätter:

– Vi är väldigt tydliga med att vi vill vara en kommun som går i bräschen när det handlar om att bli oberoende av fossila bränslen. Med en sådan här satsning nettomässigt är vi ju en exportör av grön el.

Vad gör ni från kommunens sida under projektets gång?

– Det vi kan och ska göra är att underlätta i genomförandet av projektet med bland annat en fungerande infrastruktur. Det är främst trafikfrågan som vi behövt engagera oss mest i då logistikmässigt är det en stor utmaning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om