- Piteås pojkar födda år 2000, som jag tränar, hade bara sju utepass förra året och under två av dem var det minus 18 grader. Hela december regnade bort och i februari var det smällkallt, berättar Niclas Lundkvist.
Tidigare år fördelade kommunen hallarnas istider mellan föreningarna som sedan fick förse sina ungdomslag.
Detta blev ojämnt och innebar att några fick mindre attraktiva tider, exempelvis klockan åtta lördag morgon, medan andra tränade 19 onsdag kväll med bara åtta-tio spelare på isen.
Nytt tänk
Inför denna säsong enades kommunen och klubbarna Piteå IF, Öjeby IF, Munksund/Skuthamn SK samt Storfors AIK om att införa ett nytt tänk - att fördela istiderna utifrån hur stora barnkullarna är och sedan samsas om dem.- Vi kom fram till att vi måste träna tillsammans för att fylla isarna. Att ha minst 20 barn på varje träning har gjort att fler lag fått fler fasta och vettiga istider, säger Niclas Lundkvist.
Nu tränar alla med alla helt beroende på hur många barn föreningarna har i respektive åldersgrupp.
Kommunens pojkar och flickor födda år 2000 är ett bra exempel. Omkring 60 av dem spelar ishockey - 30 i Piteå IF och 30 i
Öjebyn, Storfors och Munksund tillsammans.
Piteå har fått en istid och de övriga föreningarna delar på en.
På så sätt får man mycket folk på träningarna och kan bedriva vettig verksamhet samtidigt som man sparar in två tider.
- En win-win-situation helt enkelt. Barnen kommer ju ändå att slås ihop när de blir äldre - det blir betydligt mindre dramatiskt när de har tränat tillsammans och känner varandra sedan tidigare, säger Lundkvist.
För att få en röd tråd genom verksamheten finns ett ungdomsråd med ledar-representanter från alla inblandade föreningar och åldersgrupper. De fungerar sedan som språkrör ut i sina respektive organisationer.
- Ungdomsrådet har värdegrunden i fokus. Det är viktigt att utbilda barnen om ordning och reda, på vilket sätt man beter sig i ett omklädningsrum och hur man ska pratar med varandra. Att bli hockeyspelare på elitnivå är få förunnat och det är bonus om vi kan få fram några sådana, menar Niclas Lundkvist.
Sammanslagning på is
Sammanslagningen av kommunens ungdomshockey, som det pratats om tidigare, ligger på is. Trots detta har samarbetet över klubbgränserna medfört många förbättringar - inte minst för nyrekrytering av unga hockeyspelare.- Nyckeln för bra nyrekrytering är att kunna erbjuda attraktiva istider och det kan vi göra nu när vi samtränar åldersgrupperna. Förbättrade förutsättningar gör att fler föräldrar orkar skjutsa sina barn till träningarna. En sexåring väljer inte själv att börja spela hockey, det är mycket upp till mamma och pappa, säger Niclas Lundkvist.
Det nya samarbetet har gett ungdomshockeyn andrum, men det fungerar inte hur länge som helst.
- På sikt är det nog nödvändigt med en konstfrusen plan till - speciellt med tanke på hur de senaste vintrarna sett ut. Men innan vi börjar jobba mot det måste vi kunna visa kommunen att vi utnyttjar isarna som finns på ett bra sätt, säger Lundkvist.