En hjärnskakning och en bruten arm gjorde det tydligt.
Att fortsätta spela ishockey i ett killag skulle inte hålla i längden.
Turligt nog hade Pauline Hammarlund en sport till att falla tillbaka på.
– Jag var 15 när jag slutade med hockeyn. När jag fick de där skadorna kände jag väl att killarna började dra ifrån lite, fysiskt, säger 21-åringen.
– Alternativet hade varit att börja i ett tjejlag, men det var inte lika lockande som fotbollen.
Pauline Hammarlund tog SM-guld med Tyresö 2012 och blev på sommaren samma år Europamästare med U19-landslaget. Men det är först i år som det stora genombrottet kommit.
En flytt från kanten in till mitten av anfallet har hittills resulterat i 14 mål för Piteå IF i damallsvenskan, vilket gör henne tvåa i skytteligan bakom Eskilstunas Gaelle Enganamouit.
Nytt spelsystem
– Den nya positionen gör självklart mycket. Men jag är ju forward i grunden, jag spelade forward i Linköping också utan att få samma genombrott, säger Hammarlund.
– Jag har förbättrat mitt spel, samtidigt har hela Piteå spelat väldigt bra i år.
Succén fortsatte direkt i landslagsdebuten. Pauline Hammarlund klev in i halvtid i EM-kvalet mot Moldavien i torsdags och gjorde sista målet i 3–0-segern.
Matchen var landslagets första sedan förlusten mot Tyskland i VM-åttondelen i somras. Det var också första testet för det nya spelsystemet, 4–3–3, som Pia Sundhage och landslagsledningen lanserat för att ta vara på styrkorna hos de många djupledslöpande anfallarna i truppen.
Vill vara bäst
Konkurrensen är dock stenhård. Mot Moldavien var det Olivia Schough som fick starta i anfallet bredvid Frankrikeproffsen Lotta Schelin och Sofia Jakobsson.
Men Pauline Hammarlund hoppas på spel från start i nästa EM-kvalmatch, mot Polen på Gamla Ullevi tisdag kväll.
– Man vill ju alltid spela. När jag spelade hockey tänkte jag aldrig på att det var killar jag mötte, jag ville vara lika bra eller bättre.
– Så jag vill vara bäst här också. Det är nog viktigt att hela tiden sträva efter det.