Idrottsvården kritiseras

Elitidrottare får sämre vård än andra, det anser Tomas Ekström, smärtläkare i Piteå. Enligt honom opereras många helt i onödan.-  Alla borde veta det här. I Sverige år 2012 ska det inte vara någon hemlighet, säger han.

Tomas Ekström.

Tomas Ekström.

Foto: Andreas Elvstrand

PITEÅ2012-07-25 04:42

Åsikten att många, både idrottare och andra, får fel vård har Tomas Ekström haft länge, men nu har han kommit på hur han ska förklara det för att människor ska förstå det bättre.

-  Det blev lättare när fler började få bredband hemma, säger han.

Bredband?
-  Alltså, om man tänker sig att ortopeder är snickare och att smärtläkare är bredbandsexperter... Om du har fel på bredbandet så är det ju inte snickaren du ska ringa.

Smärtläkare ägnar sig åt det Tomas Ekström kallar för "signalfel".

-  Det finns inga skador som varar längre än tre månader, när det gått så länge har muskelvävnaden läkt och då hjälper det inte att operera. Då är det ett signalfel någonstans i en nerv.

Idrottsklubbarnas lagläkare består i dagsläget till största del av ortopeder. Långtidsskadade elitidrottare som opereras om och om igen får dålig vård anser Tomas.

-  Jag har inget emot ortopeder, det är inte det jag säger. De är jättebra inom de första tre månaderna.

I stället tycker han att idrottsklubbarna, utöver sina ortopeder, borde ha fler smärtläkare i sina läkarteam, för att de aktiva som är skadade utöver tre månader ska få bättre vård.

-  Alla borde veta det här. I Sverige år 2012 ska det inte vara någon hemlighet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om