För snart tre år sedan, i mars 2013 avgick Staffan Eklund som förbundskapten för skidskyttelandslaget efter intensiva framgångsrika år. Han hade då byggt upp en organisation runt laget som uppmärksammats och prisats. Eklund utsågs exempelvis till Årets ledare på Idrottsgalan 2010. Han arbetar i dag inom Bodens Kommun men har inte släppt kontakten med skidskyttet. Tvärtom följer han sporten med stort intresse.
– Jag blev inte det minsta förvånad när de svenska juniortjejerna höll sig framme under JVM. Däremot var det väl ingen som trodde att de skulle komma hem med en så pass stor medaljskörd, säger han.
Staffan Eklund är rätt man att sätta in Hanna Öberg, Anna Magnusson och Sofia Myhrs prestationer i rätt sammanhang. Under hans ledning blev det medaljregn i flera stora mästerskap. Anna-Carin Olofsson OS-guld och silver (2006). Björn Ferry OS-guld 2010. Dessutom blev det blågult VM-guld i mixedstafett 2007. Helena Ekholm vann totala världscupen och VM-guld. Carl Johan Bergman och Fredrik Lindström fick också smaka medaljens sötma. Det är alltså stora ord förre förbundskaptenen plockar fram när han hävdar att Öberg, Magnusson och Myhr kan nå samma dignitet som Olofsson och Ekholm. Den sistnämnda åkte ju till OS i Vancouver som en av de nationellt största stjärnorna. Kanske rent av den mest folkkära.
"Jag är stum av beundran över de grymma tjejer som kört JVM", skrev Ekholm på sin hemsida efter mästerskapet.
– Öberg, Magnusson och Myhr är "bara" några av talangerna i Sverige. Vi har också Bodens Amanda Lundström och ett par flickor som inte kommit upp i junioråldern ännu. Alla flickorna äger rätt verktyg för att tillhöra eliten även som seniorer, menar Staffan.
– Hanna och Anna har fått rätt skolning från början i själva skyttet. Det är en enormt viktig grund att stå på, förklarar Staffan som ger den lokale ledaren Tomas Öberg – Hannas pappa – all cred kring den biten.
– Nu är det viktigt att tjejerna får det sponsorstöd som krävs lokalt och nationellt så att den behovspyramid man talar om kring elitidrotten uppfylls. Alltså bra träningsmöjligheter, bra boende plus tränare, medical teams och mentala rådgivare, säger Eklund.
Sverige i allmänhet och Piteå i synnerhet satsar hårt på längdskidåkningen som i ett internationellt perspektiv är en mindre publik sport än skidskytte.
– Med tanke på vilka resurser länder som Tyskland, Frankrike, Ryssland och Norge lägger på skidskytte är Piteåjuniorernas framgångar i JVM exceptionella. Skidskytte är en stor sport i Europa och den växer sig allt större. För Hanna Öberg, Anna Magnusson och de andra talangerna lokalt är det bara att hoppas att det finns sponsorer som är villiga att ta tjejerna under sina vingar. Det krävs enorma uppoffringar samtidigt som det finns mycket annat som lockar i den åldern. Hoppas de får och tar chansen, kommenterar Staffan.
Du pratar om samma klass som Anna Carin Olofsson och Helena Ekholm inom räckhåll. Magdalena Forsberg då?
– I Magdas fall är vi inne på ett unikum trots att hon inte vann något individuellt OS-guld. Hon var på sitt sätt skidskyttets svar på Stenmark. Idrottsmän och kvinnor typ Magda, Neuer, Björndalen och Fourcade kommer fram vart tionde år eller så. Jag hävdar bestämt att Hanna Öberg och Anna Magnusson kan nå lika långt som Ekholm och ACO om alla bitar faller på plats, men i dagsläget är det nog vettigast att stanna där, avslutar Staffan Eklund.