I helgen anordnade UGR Pite en SM-deltävling i watercross vid Bergsviksbron.Och en hemmasegrare vann, trodde alla.
Anton Dahlqvist, Infjärdens Racing, var först över mållinjen i det avgörande finalheatet. Men domarna tog ifrån honom segern.
– Man kör i mål och hinner börja fira, alla kompisar kastar sig över en och allt känns skitkul. Men sedan kommer domarna och säger att man blivit diskad...
Körde i boj
Ja, Anton Dahlqvist var naturligtvis besviken efter beskedet. Anledningen till diskningen: han körde in i en av bojarna på banan.
– Man får köra i dem om det inte finns något annat alternativ, säger Dahlqvist och förklarar att det var precis vad som skedde.
– Jag körde på bojen, men jag bromsade ju in och släppte förbi en annan förare. Om jag hade hållit full gas så hade jag kört på honom i stället.
Struntade i hopp
Faktum är att båda de andra förarna i finalheatet också ”felade”.
På banan finns ett hopp som förarna ska köra i under ett av banans tre varv. Johnny Johansson, från Kalix, struntade i att hoppa men fick ändå segern.
– Han hade bestämt sig redan innan tävlingen att han inte skulle hoppa, eftersom han opererat ett knä. Men varför ska man då köra?, frågade sig Anton Dahlqvist.
Två tävlingar kvar
Tvåa i finalen blev Andreas Öst, från Östersund, som sänkte sin skoter innan målgång. Domarna bedömde att Dahlqvist felat först, och han fick nöja sig med en tredjeplats.
Två SM-deltävlingar återstår, först en i Kalix och sedan väntar en final i Lycksele.
Men Anton Dahlqvist, som även diskades i den första deltävlingen i Storuman, kan ha gjort sitt i årets SM.
– Man tappar tagget när det blir så här. Och om jag ska köra i Kalix så måste det gå bra där om det ska finnas chans på någon titel.
I deltävlingen i Piteå körde även Infjärdensförarna Kenny Cederstrand och Robert Eriksson, men båda åkte ut på vägen till final.
Trasig skoter
Den fjärde hemmaföraren, Jim Eriksson, kom aldrig till start.
– Min skoter hade skurit så jag körde inte. Men det var nog lika bra. Det var mycket jobb med tävlingen, säger Eriksson som var med och arrangerade evenemanget.
Mycket jobb blev det också med att bärga sänkta skotrar. Men en ny flotte, byggd på sponsrat material, underlättade arbetet.
Två dykare fanns också på plats, men det var mörkt under Piteälvens vattenyta.
– De fick gå med ankare efter botten för att hitta skotrarna.
Omrking tusen åskådare lär ha besökt tävlingen.
– Vi är nöjda, säger Jim Eriksson.