Rosviksbo skapar världsunikt dopningstest

Den elitidrottare som vill bloddopa sig kan enkelt göra det utan att undgå upptäckt. Men snart ska ett världsunikt dopningstest konstruerat av utflyttade Piteåbon Christer Malm sätta dit fuskarna.

Christer Malm från Rosvik har utvecklat ett unikt dopningstest som väntar på godkännande från Wada.

Christer Malm från Rosvik har utvecklat ett unikt dopningstest som väntar på godkännande från Wada.

Foto: Privat

Piteå kommun2020-03-09 13:11

Dopning är ett problem inom idrotten.

Hur stort eller utbrett vet ingen.

Men en sak är klar. Det finns ära, berömmelse och miljontals kronor att tjäna. I stort sett helt riskfritt också.

Vissa typer av dopning kan helt enkelt inte upptäckas med några tester.

För en skidåkare, löpare, cyklist eller fotbollsspelare som vill förbättra sin kondition finns ett effektivt men olagligt sätt som ingen kan spåra.

Genom att ta ut blodet ur kroppen, frysa ner det och pumpa in det igen ökar hemoglobinvärdet och därmed möjligheten att prestera i uthållighetsidrotter.

Så gjorde fem skidåkare som genom tips till polisen åkte fast under VM i Seefeld 2019.

– I dag finns inget fungerande test. Sannolikheten att åka fast är liten. Det ska ske på bar gärning. Mörkertalet av fuskare är okänt men säkert väldigt stort. Vill publiken och förbunden veta hur stort problemen egentligen är? I dag kan dopningen göras systematiskt utan upptäckt, säger Christer Malm.

Den utflyttade Rosviksbon är professor i idrottsmedicin på Umeå Universitet och målar upp en ganska dyster bild av elitidrotten. För den som vill fuska med bloddopning genom egna transfusioner är det fritt fram. 

– Det finns många sporter där bloddopningen ger effekt. Se på cyklingen, sedan kan man tänka på fotbollspelare också. Där är det 90 minuter av intervallöpningar.

Fotbollen brukar inte förknippas lika mycket med bloddopning som cykling eller skidåkning.

Tror du på ett problem inom fotbollen?

– Ja det gör jag. Dopningen är generellt sett korrelerat till hur mycket pengar det finns i sporten. Idrotter med mycket pengar har större problem, små som skidorientering inga. Problemet är att det kan ske systematiskt utan upptäckt. Det är inte många test som görs inom fotbollen men jag har hört att man har börjat nu. Blodtransfusioner går inte att spåra och de som vill känna till att det är så här har också gjort det hur länge som helst.

– Det går verkligen att fundera på varför det är så få som åker fast inom fotbollen, säger Malm.

Tillsammans med kollegor i sitt företag har han upptäckt ett sätt att spåra bloddopningen genom att studera vad som händer med proteinstrukturer i blodet vid nedfrysning.

– Nu ska produkten testas och valideras av Wada och vi hoppas att det medför att testet finns ute sent i år eller tidigt nästa år, säger Christer Malm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!