Målisens strategiska knep – med vattenflaskan

John Westemark är en noggrann målis. Till och med var vattenflaskan ligger spelar roll. "Det finns en strategi bakom", menar han.

John Westemark lämnar ingenting åt slumpen. Till och med placeringen av vattenflaskan är viktig. (Arkivbild)

John Westemark lämnar ingenting åt slumpen. Till och med placeringen av vattenflaskan är viktig. (Arkivbild)

Foto: Per Sandberg

Piteå kommun2019-10-24 11:10

John Westmark är ny i Piteå Hockey den här säsongen. Den som varit uppmärksam har kanske noterat att den 26-årige målvakten väldigt sällan dricker mellan avblåsningarna.

– Jag tror nog att jag dricker mindre än de flesta, säger han.

Målvakter tappar mycket vätska under matcherna och brukar vara noggranna med att fylla på. John Westermark går lite sin egen väg, men ingen brukar påtala att han borde dricka mer.

– Inte särskilt i alla fall. Jag har bara tänkt på det litegrann själv, men jag brukar inte bli trött i tredje perioden eller så. Tvärtom känner jag mig nog piggare och mer alert, men det beror ju på hur matcherna är också och hur mycket man har att göra.

Någon har kanske till och med frågat sig om John Westermark ens har en vattenflaska med sig till målburen. Jodå, men den ligger alltid tätt mot ribban där den inte syns från läktarplats.

– Jag lägger den alltid på samma ställe och det finns en strategi bakom det också.

Vilken strategi är det?

– Tanken är att om någon skjuter mål och flaskan flyger iväg så vet jag att pucken suttit nära krysset. Jag vill såklart rädda alla skott, men sitter de i krysset så är de ju svårare att ta.

Du borde kanske börja lägga en till vattenflaska i det andra hörnet?

– Haha! Jag får väl börja göra det, eller hitta något annat jag kan lägga där.

Hittills har John Westermark vaktat kassen i sju av Piteås åtta matcher i Hockeyettan och har räddat 91 procent av skotten.

– Nu på slutet börjar jag komma upp i min nivå som jag vill ligga på. De första tre-fyra matcherna var inte tillräckligt bra enligt var jag själv vill vara. Jag vill ge laget en chans att vinna varje match. I början var jag lite besviken och frustrerad men nu känns det betydligt bättre.

På fredag spelar Piteå Hockey borta mot Boden och på måndag möts lagen i en retur på LF Arena.

För John Westermark blir derbyna någonting nytt. De senaste åren har innehållit några grisiga möten. 

– Jag har inte sett några matcher men jag har läst en del rubriker, så lite koll har jag ändå.

Till exempel blev målvaktskollegan Joel Vännström fälld på isen för ett par år sedan och skadade sig. John Westermark kommer att vara förberedd på det mesta om han får förtroendet på fredag.

– Det blir en häftig match. Vi vet att Boden har ett bra lag och de har ju även gått bra i serien hittills. Vi har blandat och gett under vissa perioder i matcherna, nu kommer det att krävas en bra insats i 60 minuter om vi ska vinna.

Efter en lite knackig inledning börjar  John Westermark hitta formen. (Arkivbild)
Efter en lite knackig inledning börjar John Westermark hitta formen. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!