Idag sparkar PIF-dam igång tävlingssäsongen på Behrn Arena i Örebro. Där i Närke tog PIF för fyra säsonger sedan första stegen från botten och mittenskvalpet till att bli en medaljkandidat i svensk fotboll.

Piteå IF och mötena med KIF Örebro på Behrn Arena har en alldeles egen historia. Det var där som lagen möttes i en grym höstbatalj i en kamp kring nedflyttningsstrecket under Stellan Carlssons första säsong som PIF-tränare. Det var i den matchen 2012 som Örebromålvakten Stephanie Labbé och PIF:s tanks Jennifer Nobis kolliderade mitt på ena planhalvan likt två skenande godståg. Matchen avbröts i flera minuter medan tjejerna plåstrades om. Båda fortsatte. Nobis avgjorde med ett skott vid första maskan intill ena stolpen sedan hon sprungit sig fri och tagit tillvara på ett långpass från backen Emelie Lövgren.

Det var också på Behrn Arena som Piteå någon säsong senare gjorde snyggaste målet jag sett laget producera i allsvenskan.

Inkast från vänster. Halberra Gisladottir ett kort kast till June Pedersen som stötte tillbaka på volley. Halberran drog ett hårt skruvat vänsterinlägg som mittfältaren Sofie Persson mötte centralt vid straffområdeslinjen. Stenhård träff med pannan varpå bollen borrade sig otagbart högt i Labbés högra hörn.

På Behrn Arena har man också bevittnat någon 2–3-förlust och någon 3–2-seger för Piteå. Även några tråkiga långtidsskador som den där gången när Hanna Pettersson drabbades av en mjukdelsskada kring magtrakten och en annan gång när Josefin Johansson plötsligt sjönk ihop i konstgräset med brusten hälsena.

Sedan har vi den där matchen våren 2015 när Piteå var framme mot Örebro i kvartsfinal i Svenska Cupen och tvingades vända hem med en svidande femetta i baken. Den säsongen hade Piteå öppnat med förlust mot Vittsjö hemma och strax efter cupmötet i Örebro skulle lagen mötas i allsvenskan på LF Arena. Hanna Pettersson fixade krysset, 1–1, i slutminuterna. I matchen därpå åkte Piteå till Eskilstuna och skrällvann med 3–0 mot ett lag man varken förlorat mot förr eller senare efter den fajten. Och hastigt och lustigt började klättringen mot tabelltoppen.

Lördag eftermiddag är det ett nytt kapitel svenska cup som skrivs på Behrn Arena. Det är första tävlingsmatchen för säsongen och Örebro är inte längre ett allsvenskt lag. Det är däremot Piteå i allra högsta grad och jag vill påstå att Stellan Carlssons bygge var bäst i landet efter sista sparken i medaljmatchen mot Djurgården i november. PIF-gänget som vandrade av anrika Stockholms Stadion hade nog tagit en utmaning mot mästarna Linköping eller Rosengård vilken dag som helst just där och då.

Idag skriver vi ganska precis tre månader längre fram i vintern och en del tråkigheter har inträffat i och i närheten av PIF-familjen.

Men trots några tråkiga motgångar iform av sjukdomar och skador ses också några intressanta tillskott samtidigt som slagstyrkan verkar vara intakt.

PIF vill nog vara med och slåss om cupbucklan i år också. Förra säsongen åkte klubben ut i semifinalen hemma mot Rosengård i en regnig 1–2-match. PIF springer ut som favoriter mot Örebro, lördag, och Hammarby om en månad. Ett uppiffat Djurgården kommande helg är nog lika med gruppfinal.