Det har gått ganska snabbt för tidigare Piteåstjärnan Pär Lindholm. Hockeyettan, allsvenskan och SHL. Han spelar i NHL nästa säsong!

Skellefteås OS-kedja Oscar Möller (2+3), Pär Lindholm (2+3) och Joakim Lindström (2+2) fixade en fjortonpoängsmeny i derbyt mot Luleå. Trion var givetvis den stora skillnaden mellan gängen och Skellefteås supporters kan bara hoppas att slutspelsplatsen är fixad innan förstalinan missar några matcher i samband med OS.

Skellefteå skaffade sig tremålsledning några sekunder efter de båda pausvilorna. Känslan var annars att Luleå var kraftig på gång efter 2–4-målet i slutet av den andra perioden. Sistarundorna verkar dock inte vara Luleås likör. Bara tre vunna av tjugoen innebär att man är sämst i klassen där. En annan statistik "Bulan" Berglund måste lyfta är box-play. Att motståndarna gör mål var fjärde gång håller inte.

Luleåcoachen Thomas "Bulan" Berglund är annars inte mannen som står med händerna i byxfickan. Han brukar agera snabbt. Igår böt han ut målvakten Joel Lassinantti efter 1–4-målet i ett försök att väcka laget..

Efter fyra raka segrar drabbades Luleå av några skador. Och vips är förlustsviten uppe i tre raka. Luleå säger sig ha stängt värvningsfönstret men jag undrar...

Luleå hade Skellefteåfostrade Joel Mustonen på radarn men valde Joey Histon, med en hjärnskakningshistorik där alla röda lampor blinkade, istället. Nu har Mustonen målat tre matcher i följd i Frölunda medan Histon är på skadelistan.

Skellefteå då? Att laget är starkt i offensiv zon vet alla. I den andra änden fungerar det sämre. Krasst man man säga att Skellefteå är ett par stabila backpjäser från SM-guld. Luleås målproduktion stannade vid fyra i derbyt men det klingade även till i målramen bakom Joni Ortio ett par gånger. Och ett halvdussin hade även Skellefteås tidigare motståndare Färjestad och Växjö kunnat producera.

Mora har tidigare varit drivande mot alla orättvisor där SHL-klubbarna försöker roffa åt sig alla medel och mer eller mindre stänga högsta ligan. Mora lovade fortsätta driva frågan som SHL-klubb. Senaste veckan blossade debatten om drygt 45 miljoner i TV-pengar till SHL-klubbarna och ett par till de allsvenska upp på allvar. Att mycket vill ha mer, ofta allt, är inget nytt under solen. Så fungerar det ju tyvärr i de flesta sammanhang. Inte minst där det förekommer TV-pengar i sportens lilla stora värld. Och de stora klubbarna vill ha det mesta av kakan. Sedan får merparten av de andra dela på smulorna. Det är på det viset Real Madrid och Barcelona resonerar i Spanien exempelvis. Liknande tongångar framfördes av några av bjässarna i SHL för några år sedan. Den taktiken bleknade dock när de blev varse om att Skellefteå var det lag som hade mest tittare i betalkanalen.

SHL driver sina frågor, de allsvenska lagen sina och Hockeyettan likaså. Svensk hockey står inför stora utmaningar hur många svammel work-shops de olika sammanslutningarna än ordnar. De övergripande frågorna bör skötas av förbundet centralt. Och det gäller inte bara fördelandet av medel utan också avstängningar och seriesystem.