Bengan Johansson gjorde handbollslandslaget till världsmästare två gånger om under sin 16-åriga epok.
Ulf Karlsson lyfte friidrottslandslaget till stora framgångar under sina fyra år. Bägge har hyllats för sin ledarfilosofi där individen sätts i centrum för kollektivets välgång.
Samma filosofi
Deras recept har otvetydigt visat sig fungera i idrottens värld. Och de hävdar stenhårt att samma ledarfilosofi självklart kan tillämpas i samhället i övrigt, i till exempel skolans och på arbetsplatsernas mer komplicerade miljö.- Framtidens ledarskap handlar mycket om att man måste bejaka människan. Hon måste bli sedd och lyssnad på. En ledare måste vara prestigelös, visa att man inte är mer än en människa. Då skapas också en bra relation, säger Ulf Karlsson.
Även i ett hårdnande samhällsklimat med ökad konkurrens och med slimmade organisationer och företag måste det finnas utrymme för ett ledarskap där eleven eller personalen sätts främst, menar de.
- Absolut, men jag inser att det är en prioriteringsfråga. Det tar tid att jobba med människor. Men i längden vinner man på det, de är det viktigaste tillgången, säger Karlsson.
Bengan Johansson är lika kategorisk:
- Vill man ha ett framgångsrikt företag ska man satsa på personalen, göra den delaktig. Ledare som vågar pratar mjuka värden, och inte bara tänker i siffror och vinster, når framgång, säger han.
Ulf Karlsson kommer att fortsätta träna de fem elitidrottare han ha ansvaret för, bland andra stavhopparen Kirsten Belin. Han kommer även att framdeles att sköta simhopparen Anna Lindbergs fysträning.