Uppe i Bokwang där bland annat freeskiingåkarstjärnorna Jennie Lee Burmansson och Henrik Harlaut ska tävla tjuter vinden och kastar upp aggressiva snömoln från marken.

Jin Cheong-Hin, som hjälper de anländande att dra väskor, huttrar. Axlarna uppdragna, han stampar med fötterna och saknar mössa och vantar. Ett misstag som gör sig påmint efter ungefär 10 sekunder – händerna stelnar snabbt och smärtar av kylan som ligger på 15 minus.

Jag kanske dör av köld här i dag, säger han och ler.
Det är verkligen jättekallt, man måste ha mycket mer kläder än så här.

Tisdagen väntas bjuda på klarblå himmel, och enligt prognoserna kring minus 15 grader Men med en vindhastighet på tre–fyra sekundmeter blir den upplevda kylan minus 22.

Svinkall invigning

På fredag hålls invigningen på Olympiastadion som saknar tak. Vill det sig illa kan väderförhållandena innebära att den upplevda kylan blir neråt 20 minusgrader, skriver AFP. Det blir i så fall den i särklass kallaste öppningsceremonin – i Lillehammer uppmättes 11 minusgrader.

Inte bara arrangörerna i Sydkorea oroar sig. Läkarna för den italienska truppen vill inte chansa och beordrar tränare och andra med hjärtproblem eller diabetes att strunta i invigningen och stanna inne. Och även deltagare från kyligare breddgrader är bekymrade:

Det värsta blir invigningsceremonin. Jag måste stoppa på mig värmestavar över hela kroppen för att klara den, säger Noriaki Kasai, backhoppare från Japan, till AFP.

Och olympiastadion, som rymmer uppemot 35 000 åskådare, har enligt Reuters satts på prov tidigare. I november ska sex personer ha drabbats av hypotermi, rejäl nedkylning, i samband med en konsert. Därför finns planer för att bland annat sätta upp större vindskydd för att åskådarna ska hålla värmen, samt att dela ut filtar och regnjackor, uppger flera medier.

Köldknäpp

Det mest sannolika scenariot, om man kollar historiskt sett på februarivädret i Pyeongchang, är att temperaturen ligger på minus fem grader. Solchanserna är stora.

Medeltemperaturen ligger på 4,8 grader, ganska perfekta förhållanden, säger Deliang Chen, professor i fysisk meteorologi vid Göteborgs universitet.

Samtidigt finns risken för mycket stora variationer i området.

Det kan vara så varmt som 16 plusgrader därborta. Åt andra hållet har det också varit kallare än minus 20, en gång var det minus 27,6 grader.

Extra varma kläder

Som åskådare är det alltid bra att ta med sig en ryggsäck med extrakläder, tipsar Deliang Chen. Till exempel en varm tröja och extra strumpor.

Det blåser lite mer ju högre upp man kommer. Däremot kan det förekomma korta byar, alltså extremt höga vindhastighet under korta perioder. För idrottarna är det inte bra eftersom det är oförutsägbart. Men den kylan blir nog inte så farlig, dessa vindbyar är korta, säger Chen.