Nya tränare ska rädda Öjebyn kvar

Öjebyn har inlett handbollssäsongen uselt. Nu agerar klubben genom att plocka in nya tränare. Målsättningen är att undvika kval.

Lasse Johansson tar över tränaruppdraget i Öjebyn tillsammans med Peter Lundkvist. Tillsammans ska de försöka rädda laget kvar i division 2.

Lasse Johansson tar över tränaruppdraget i Öjebyn tillsammans med Peter Lundkvist. Tillsammans ska de försöka rädda laget kvar i division 2.

Foto: Andreas Elvstrand

Öjebyn2019-11-22 06:00

Nykomlingen Öjebyn har det minst sagt kämpigt i herrarnas division 2-handboll. Efter seger i premiären har laget bara tagit en poäng och förlorat sju gånger.

Nu agerar klubben. Stefan Nordlund sparkas från tränarposten.

– Vi försökte behålla honom som coach i vårt division 3-lag, men då valde han att kliva av helt i stället, berättar sportchefen Ulf Viklund.

Anledningarna bakom beslutet är flera.

– Dels handlar det om de sportsliga resultatet, och dels om att vi inte fått ut nog på träningarna och att coachningen på matcherna inte varit tillräckligt bra. De signalerna har vi fått från spelarna, och då måste jag som sportchef reagera på något vis.

In kommer istället ett rutinerat tränarpar: Lasse Johansson och Peter Lundkvist. Senast de coachade ett seniorlag var för fyra år sedan när de tränade Strömnäs damer.

Hyfsad koll har de redan på sitt nya herrlag i Öjebyn.

– Vi har sett litegrann av matcherna. Det finns en enorm potential, det här laget ska inte ligga där de ligger, menar Lasse Johansson.

Hur snabbt kan ni sätta eran egen prägel på laget?

– Den går inte att sätta på bara några veckor, utan vi får jobba med det spelarna har med sig från början och försöka peta i lite detaljer. Det funkar inte att lägga om spelet nu och tro att man ska vara världmästare i januari, att lägga ett bra grundspel tar två-tre månader, förklarar Johansson.

Seriens två sämsta lag flyttas direkt ner till trean nästa säsong. Tredje och fjärde sämsta lag har chansen att klara sig kvar genom att kvala.

Öjebyn är för närvarande näst sist, men Ulf Viklund förklarar att tränarbytet inte handlar om något panikdrag.

– Det skulle blivit oroväckande om vi hade fortsatt på samma sätt, men jag tycker att vi tog tag i det här i lämplig tid, säger han och fortsätter. 

– Nu har vi tre veckors uppehåll, och även om våra nya tränare inte hinner sätta ett nytt spelsystem så hinner de i alla fall lära känna killarna och börja rodda litegrann.

Det är jämnt nere i tabellbotten. Öjebyn har tre poäng. Upp till kvalplats skiljer en måldifferens på 23 bollar och upp till åttonde plats – vilket är säker mark ovanför kvalstrecket – skiljer fyra poäng.

– Jag tror inte att vi kommer behöva kvala. Vi kommer att bli sämst åtta. Det är tolv matcher kvar och vi ska klara oss undan kval, det är vår målsättning.

Sportchefen Ulf Viklund har agerat efter Öjebyns tunga säsongsstart. Hans drag? Nya tränare.
Sportchefen Ulf Viklund har agerat efter Öjebyns tunga säsongsstart. Hans drag? Nya tränare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!